03/25/12 18:27
(http://www.klassa.bg/)

Гърция ще се нуждае от поне още 32 млрд. евро

Гърция ще има нужда от между 32 и 67 млрд. евро, след като приключи втората спасителна програма, сочат прогнози на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи гръцкият в. „Катимерини“. В доклад на фонда се предлага алтернативен план за реформите в южната ни съседка, който обаче ще доведе до по-бавно понижаване на дълга. От МВФ изчисляват, че при отлагане на данъчните реформи с 3 години през 2014 г. съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъде 171% вместо планираните 160%, а към 2020 г. – 146% вместо 117% от БВП. Според експертите Атина може да поиска трета спасителна програма само след няколко години, защото средствата от първите две няма да бъдат достатъчни.
Перспективите пред страната за връщане на пазарите стават все по-малко сигурни. Европейските власти обаче смятат, че след действието на втората кредитна линия Гърция ще бъде в състояние поне да потърси финансиране под формата на краткосрочни облигации с висока степен на риск. В доклада на МВФ пише още, че всяка допълнителна помощ за южната ни съседка трябва да дойде само от еврозоната. Като голям риск експертите отчитат и влиянието на изборите и бъдещата политическа увереност и подкрепа за прокарване на тежките икономически реформи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване