03/25/12 21:05
(http://e-vestnik.bg/)

Дъщерите на Обама под прицел в интернет

в. Вашингтон пост

Мишел Обама на среща с ученици във Вашингтон. Снимка: Белия дом

Журналистически материал, на чието разпространение Белият дом се опита да попречи, все пак във вторник се превърна в новина, показвайки колко е трудно да се опазят личното пространство и сигурността на непълнолетните дъщери на семейство Обама в този дигитализиран свят.

Служители на Белия дом в понеделник поискаха от информационна агенция да премахне материал за училищна екскурзия в Мексико на едната от дъщерите на държавния глава. Те изтъкнаха, че информацията нарушава неписано правило за отразяването на новини, свързани с президентското семейство - медиите не трябва да публикуват съобщения за ежедневните или лични дейности, включващи децата на Обама.

“От началото на мандата Белият дом призоваваше информационните агенции да не публикуват съобщения нито пък да снимат децата на семейство Обама, когато те не са с родителите си и когато няма някакъв съществен новинарски интерес от това”, каза в свое изявление във вторник сутринта Кристина Шейк, говорител на Мишел Обама. “Ние напомнихме на медиите за тази молба, за да защитим личното пространство и сигурността на момичетата.”

Но администрацията реши да признае за пътуването, след като във вторник Мексико беше разтърсено от земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер, което изложи на потенциална опасност 13-годишната Малия Обама и нейните приятели. Това подтикна репортерите да зададат въпроси относно безопасността на Малия, което накара Белия дом да излезе с изявление, че тя е в Мексико и е в безопасност.

Президентските администрации отдавна се опитват да предпазват малките деца на първите семейства, а репортерите във Вашингтон спазват табуто в съобщения и снимки, които не касаят официалните и полуофициалните събития. Забраната за отразяване на подобни новини съществува при много администрации по силата на неофициална договорка с Асоциацията на кореспондентите в Белия дом, която представлява интересите на журналистите, отразяващи работата на президента.

“Сред пресата цари всеобщото усещане, че тя иска да се отнася с уважение” към президентските деца, каза Карън Боъм, репортерката на агенция Ройтерс, която е и президент на Асоциацията на кореспондентите. “Аз самата съм родител на две деца в училищна възраст, затова напълно разбирам защо техните родители искат да опазят личното им пространство. Смятам, че много от репортерите се отнасят с уважение към това.”

Макар че традиционните медийни организации отдавна се придържат към подобни правила, случаят в Мексико показва колко е трудно да се налагат такива стандарти в епохата на “глобализацията на новините”, каза Марта Джойнт Кумар, преподавател по политически науки в университета “Тоусън”, която изследва медиите и президентската институция.

Новината за училищната екскурзия изтече не от Вашингтон, а от репортер на агенция Франс прес в Мексико. Информацията, в която се цитира анонимен представител на мексиканската полиция, разкри подробности около посещението. Тя беше публикувана на редица интернет страници, включително в “Хъфингтън пост”, британския “Дейли телеграф”, канадските “Отава ситизън” и “Монреал газет” и австралийския “Острейлиън”.

Служители на Белия дом убедиха няколко от сайтовете да премахнат информацията, но съобщенията за този опит за цензура скоро привлякоха вниманието към присъствието на първоначалното съобщение и на други места в интернет.

“Проблемът с интернет е, че всеки се изживява като новинар”, каза Кумар. Това затруднява традиционните медии да поддържат фактическата забрана за съобщаването на определени новини, допълни тя. “Сега си имаме работа с друга вселена. Всеки има айфон и прави снимки. Всеки има достъп до социални медии. Условията се промениха и е доста по-трудно да се контролира информацията.”

Представители на Белия дом признават, че медийните организации не могат да поддържат еднакво ниво на дискретност, когато дъщерите на президента са с него, защото той е публична фигура. Но въпреки това те ги предпазват на публични места. Например когато Обама беше посрещнат от едната от дъщерите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване