03/25/12 17:37
(http://www.klassa.bg/)

Европа изстреля най-тежкия си космически апарат

Най-тежкият европейски космически апарат с размерите на двуетажен автобус, натоварен с продукти и оборудване за астронавтите на Международната космическа станция, беше изстрелян в орбита, съобщи „Дейли телеграф“.
20-тонният апарат, носещ името на италианския физик Едоардо Амалди, беше изведен с помощта на тежкотоварната версия на ракетата-носител „Ариана 5“ в петък от космодрума във Френска Гвиана. Със своите 777 тона преди изстрелването, това е най-тежкотоварната мисия на ЕКА в историята. По думите на шефа на Arianespace Жан-Ив Гал мисията е започнала с перфектно изстрелване. „Европейската космическа агенция още не може да си припише успеха, това е само началото на дългото пътуване на „Едоардо Амалди“ в Космоса, но това е добър старт“, каза генералният директор на ЕКА Жан-Жак Дорден. По думите му другият критичен момент е скачването с МКС през нощта на 28 срещу 29 март, а мисията ще приключи, когато апаратът навлезе обратно в земната атмосфера след пет месеца. Безпилотната машина носи провизии за шестимата астронавти, които в момента са на борда на космическата лаборатория -– руснаците Олег Кононенко, Антон Шкаплеров и Анатоли Иванишин, американците Дан Бърбанк и Дон Петит и холандеца Андре Кейперс. „Едоардо Амалди“ носи товар от 6,6 тона – най-обемистата европейска пратка до МКС и три пъти по-тежка от тази на руския „Прогрес“, който също обслужва орбиталната станция. Доставката включва кислород, вода, храна, облекла, медикаменти, резервни части и експерименти, уточняват от европейската аерокосмическа компания Astrium, водеща консорциума, разработил апарата.
Това е третият товарен апарат от вида ATV ( Automated Transfer Vehicle), изпратен към МКС по европейски договор по космическия проект. Апаратът „Жул Верн“ беше изстрелян през 2008 г., а „Йохан Кеплер“ - през 2011 г. Товарните кораби, кръстени на Алберт Айнщайн и Жорж Леметр, трябва да бъдат изстреляни през 2013 и 2014 г.



Евакуираха МКС заради руски боклук от сателит

Космически боклук вдигна на крак обитателите на Международната космическа станция в събота. Шестимата астронавти се наложи да се евакуират в аварийния апарат „Союз“, докато парче от отдавна нефунциониращ руски сателит прелиташе край МКС. В крайна сметка космическият боклук премина на около 14,5 км от орбиталната станция. Въпреки че тези 14,5 км изглеждат голямо разстояние на Земята, в орбита, където и станцията, и боклукът се движат с 28 000 км/ч, никой не иска да рискува.
Инцидентът отново повдига въпроса за опасността от сблъсък в Космоса заради все по-голямото количество боклуци, основно от стари сателити, които циркулират около нашата планета. НАСА активно следи близо 22 000 различни отломки, но в орбита се носят милиони боклуци – продукт на десетилетия космически пътувания. Това е третата подобна евакуация за последните 12 години. През юни парче космически боклук прелетя само на 300 метра от МКС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване