03/25/12 17:00
(http://www.klassa.bg/)

Национал-демократичната партия ще даде глътка въздух за "Атака"

Току-що създадената Националдемократична партия излиза в силно конкурентно пространство. В този план следващите избори за Народно събрание ще бъдат много оспорвани. Последният президентски вот показа, че избирателите, които са чувствителни към подобен вид призиви, по-скоро нарастват, отколкото да намаляват. Съвсем друг е въпросът, че предварителната декларация на тази политическа формация, че ще подкрепя ГЕРБ, говори за две неща. Най-вероятно в по-далечна перспектива те ще търсят възможност да се присъединят към Европейската народна партия, а от друга страна, това намалява шансовете им да привлекат избирателите, които подкрепяха „Атака“ преди заради по-крайната й позиция и заради противопоставянето й срещу всички управляващи.
Не очаквам, че това ще бъде политическата партия, която ще успее да привлече по-голямата част от тези избиратели. По моя преценка става дума за около 12 % от активно гласуващите избиратели. Онзи сегмент от избирателите, които търсят по-радикално говорене, които са по-чувствителни към националпопулистки призиви. Те могат да бъдат привлечени не от поведение в подкрепа на управляващите, а по-скоро от радикално антисистемно говорене. Не очаквам новата политическа формация да успее да привлече по-голямата част от тези избиратели. Мнението ми е, че новата Националдемократична партия в най-добрия случай би могла да привлече около 1/3 от тези избиратели, защото полето е много силно конкурентно.

Няколко националистически партии се борят за избиратели

„Атака“ започна да губи влияние, тъй като почти две години подкрепяше правителството и загуби остротата на присъствието си. В същото време на президентските избори се появи друга политическа сила - Национален фронт за спасение на България, която също успя да привлече част от тези 12 % избиратели. (Тя взе 2,5% на президентските избори с двойката Стефан Солаков и Галина Асенова. На местните избори в Бургас спечели 7 мандата от общо 51, което я нареди на второ място след ГЕРБ, които взеха 28 мандата. Бел. на ред. )
Имаме радикализация и във ВМРО. Имаме устойчива претенция към вниманието на тези избиратели от много страни. Налице е известно втвърдяване на говоренето по тези въпроси в цялото поле.
В това пространство новата политическа формация не би могла да разчита на това, че ще привлече по-голям дял гласоподаватели.
Предишните изявления на Димитър Стоянов много ясно показват, че той търси място по-скоро сред някои по-консервативни кръгове в Европейския парламент. Очевидно, че това ще е политическа партия, която ще се опитва да има и европейско измерение. Това допълнително ще ограничи възможността да бъдат привлечени радикални избиратели.

Сидеров ще застане в ролята на жертва

Създаването на новата партия на Димитър Стоянов ще даде още глътка на „Атака“, защото ще позволи на Волен Сидеров да се обяви вече за радикален противник на ГЕРБ. Той ще застане в ролята на жертва на вътрешен заговор в своята партия, което може да подобри чуваемостта на онова, което той говори, и привлече отново вниманието на част от избирателите на „Атака“.
Рано е да се каже, че партията на Димитър Стоянов е в състояние да прескочи четири процентовата бариера и си гарантира присъствие в Народното събрание на следващите парламентарни избори. Те самите не биха могли да си позволят подобни претенции.
Големият въпрос е, че сме свидетели само на началото на един процес на създаване на нови политически формации. Партийният пейзаж ще се променя радикално през следващите месеци и сега е много рано за каквито и да било прогнози.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване