03/25/12 18:34
(http://www.klassa.bg/)

Обама предупреди Пхенян да не залага на провокации

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди Северна Корея, че “няма да постигне нищо със заплахи или провокации”, предаде Би Би Си. Той подчерта, че страната трябва да покаже искреност, преди да могат да бъдат подновени преговорите за разоръжаване. Обама отправи посланието си от Сеул след разговори с южнокорейския президент Ли Мьон-бак преди глобалната среща на върха за ядрената сигурност с участието на лидерите на над 50 държави, която започва днес.
Двамата лидери предупредиха, че КНДР рискува още санкции и продължаваща изолация, ако не се откаже от плановете си да изстреля ракета, която ще изведе в орбита сателит. Очаква се това да се случи между 12 и 16 април, за да съвпадне със 100-годишнината от рождението на Ким Ир-сен. Според южнокорейски източници тялото на ракетата вече е преместено на стартовата площадка. Изстрелването противоречи на споразумението, постигнато миналия месец с Пхенян, което предвижда хранителна помощ в замяна на частично замразяване на ядрената дейност и край на тестовете на балистични ракети.
Обама подчерта, че отказът на Пекин да се конфронтира с КНДР по ядрения въпрос не е работеща политика. Той изрази увереност в искреността на китайското ръководство, че не иска да види Северна Корея, въоръжена с ядрени оръжия. Ще се наложи обаче Пекин да работи последователно за тази цел, добави президентът на САЩ и призова Китай да усмири съюзниците си в Пхенян.
Президентът на САЩ посети войниците на САЩ на самата граница на демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея в знак на подкрепа към домакините си и за да покаже решителност пред новия лидер Ким Чен-ун. Обама подчерта пред войниците, че те защитават “границата на свободата”.
В същото време в Пхенян беше отбелязан с 3-минутно мълчание краят на 100-дневния траур за Ким Чен-ир, бащата на сегашния ръководител Ким Чен-ун, починал през декември.
Иран и Северна Корея не са в дневния ред на форума за ядрената сигурност, но се очаква да бъдат фокус на двустранните срещи, които Обама ще проведе в Сеул. След разговори с турския премиер Реджеп Ердоган президентът на САЩ подчерта, че все още има възможност за преговори с Иран, но времето изтича. Ердоган заяви, че ще говори с Техеран и за насилието в Сирия, която е близък съюзник на иранския режим.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване