03/25/12 17:34
(http://www.klassa.bg/)

Теглото на бебето зависи от ген на бабата

Учени установиха, че теглото на новородените зависи от ген на бабата на детето и това може да го повиши до 155 г, предаде Би Би Си. Британски изследователи откриха, че генната вариация, предавана от майката, може да добави 93 г към родилното тегло, а по линия на бабата – 155 г. Става дума за наследство по женска линия, уточняват учените.
Професор Гудрун Мур от Юнивърсити колидж-Лондон заедно с неговите колеги изследвали гена PHLDA2 в над 9500 ДНК проби на майки и техните новородени. Те открили генна вариация, наричана RS1, която променя функцията на гена и води до по-високо тегло при раждане. "Знаехме, че този ген води до потискане повишаването на теглото на бебетата", казва проф. Мур. Оказва се, че вариацията RS1, водеща до повишено тегло при новородените, се среща при 13% от случаите. При останалите 87% от случаите се наблюдава генна вариация RS2, която няма подобно въздействие.
"Предполагаме, че по-често срещаната вариация на RS2, която се среща само при хората, се е появила, за да бъдат бебетата по-малки и по този начин да се намали вероятността от смъртност при родилките", допълва проф. Мур.
Д-р Каролин Релтън от Нюкасъл юнивърсити добавя: "Въпреки че това проучване се съсредоточава върху теглото непосредствено след раждане, е възможно тази генетична вариация да има и по-дългосрочни последствия".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване