03/26/12 20:03
(http://www.klassa.bg/)

Николай Младенов: МВнР ще помага за изход от кризата

Основните приоритети на българската външна политика очерта министърът на външните работи Николай Младенов на посланическа конференция с участието на ръководителите на над 60 български дипломатически мисии в чужбина, като наблегна на необходимостта от “активна” работа.
Като първи и основен приоритет министър Младенов определи повишаването на приноса на външната ни политика за извеждането на България от кризата. МВнР трябва да открие нови модели за работа, с които да подпомага българския бизнес, като основните цели ще бъдат привличането на инвестиции, откриването на пазари и пазарни ниши за български стоки, промотиране на България и българските марки. По-ефективна работа ще се очаква от българските дипломати и в рамките на ЕС, подчерта министърът.
България трябва да провежда системна политика, която да съдейства за “пълната интеграция на страните от Балканите в ЕС”, а МВнР смята да предложи и изготвянето на ежегоден доклад за българските общности по света, който да се приема от НС. Новата структура на министерството ще има задачата да гарантира вземането на професионални експертни решения, независимо от смяната на политическото ръководство. Николай Младенов подчерта и нарастващото значение на процесите на демократизация в Близкия изток и Северна Африка, в които България може да играе уникална роля.
Бившият български посланик във Варшава Иван Найденов беше назначен вчера от премиера Бойко Борисов за заместник-министър на външните работи. Той поема ресора “европейски въпроси” от заместник-министър Константин Димитров.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване