03/26/12 18:24
(http://www.klassa.bg/)

Обсъждат с 20% по-високи заплати в "Спешна помощ"

Повишаване на заплатите в „Спешна помощ“ с до 20 на сто са обсъдили вчера министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и представители на съсловните организации. Увеличението на възнагражденията може да стане чрез трансформиране на част от бюджетните средства на Министерството на здравеопазването, предвидени за капиталови разходи за болниците, каза след срещата Атанасова. За тази година по това перо ведомството разполага с 20 млн. лева и е възможно от тях за заплати в „Спешна помощ“ да се заделят 11 млн. лева, смята тя. Предвидените плащания за капиталови разходи няма да бъдат отменени, но могат да се забавят, поясни здравният министър. Тя обаче отказа да конкретизира за сметка на забавянето на кои дейности ще се увеличат трудовите възнаграждения.
Предстоят разговори и с финансовия министър Симеон Дянков за 10-15 на сто увеличение на заплатите в „Спешна помощ“, което е около 7-8 млн. лева, допълни здравният министър. Това е другата възможност за увеличаване на заплатите в ресора. Атанасова подчерта, че не възнамерява да прехвърля спешните центрове към областните болници, каквато беше идеята на предшественика й д-р Стефан Константинов. Според нея освен с повишаване на заплатите лекарите в „Спешна помощ“ могат да бъдат стимулирани да не напускат работните си места, като им се даде възможност за всякакви специализации.
Подготвяме предложение до премиера Бойко Борисов за създаване на консултативен съвет по здравеопазване към Министерския съвет, разкри още Атанасова. Предвижда се в новото формирование да участват представители на всички съсловни, пациентски и синдикални организации. То ще очертава дългосрочната визия за развитие в сектора.
Относно процедурата "избор на екип" Атанасова изрази личното си мнение, че наредбата, която я регламентира, е незаконосъобразна, и уточни, че в скоро време се очаква и
решението на Върховния административен съд. Според нея заплащането за избор на екип или лекар трябва да се извършва от частните доброволни здравноосигурителни фондове. Идеята се споделя и от лекарския съюз. Според друга оценка на министъра въвеждането на диагностично свързаните групи е невъзможно да се случи в сегашния управленски мандат на партия ГЕРБ.
По време на вчерашната среща между министър Десислава Атанасова и ръководствата на съсловните организации били обсъдени проблемите на специализациите, лекарствената политика, здравното осигуряване и финансирането на лечебните заведения. Председателят на лекарският съюз д-р Цветан Райчинов коментира, че е обнадежден от това, което е чул от новия здравен министър. По думите му между неговите виждания за решаването на проблемите и идеите на съюза има над 90% съвпадение. Шефът на фармацевтите Мирослав Ненчев пък подчерта, че за първи път от години насам здравен министър слуша внимателно какво му се говори от съсловните организации.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване