03/26/12 18:21
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев: Ще се карам с всеки, който работи против националните приоритети

Ако политическите партии пречат на националните приоритети, аз ще се намеся. Това каза президентът Росен Плевнелиев вчера по повод думи на лидера на ДПС Ахмед Доган, че очаква до три месеца „рязко разграничаване“ на държавния глава от премиера Бойко Борисов.
Плевнелиев сподели, че имал много честни и прями отношения с Борисов: „Много пъти съм му казвал "не", много пъти сме сядали и сме решавали...“. Президентът допълни, че нямал навика да политизира и да води политически битки и това била разликата му с премиера. „Аз се боря за проекти, които имат смисъл, и търся конкретни решения“, коментира Плевнелиев.
„Винаги ще сложа аргументи на масата тогава, когато виждам заплаха за националните приоритети - дали енергийна ефективност, дали електронно правителство, дали работещи институции, дали репутацията на държавата, за мен са важни тези приоритети и аз ще следя по тях да няма разнобой“, каза държавният глава. И уточни, че „ако политическите партии противоречат на националните приоритети, ако пречат, аз ще се намеся“. „За мен не е толкова важно кой, какво и какви битки с кого води, но за мен е изключително важно по националните приоритети да се работи в правилната посока. Ако това не се случи, съм готов да се скарам с всеки“, каза още Плевнелиев, след като подкара революционен електромобил заедно с американския посланик Джеймс Уорлик.
Росен Плевнелиев призова изпълнителната власт да създаде механизми за мотивация на гражданите да купуват екологични коли – чрез преференции при паркиране, възстановяване на част от данъка или други форми. До 2020 г. 10 процента от автомобилите в света ще са хибридни или електрически, прогнозира той. Според президента „енергийната ефективност е задължително условие за постигането на устойчиво развитие”.
Вчера следобед на „Дондуков“ 2 пристигна и новото ръководство на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), избрано в началото на месеца. Председателят Тодор Попов, който е кмет на Пазарджик, и неговите заместници Ахмед Башев, Димитранка Каменова и Красимир Мирев изразиха положителното си отношение към Росен Плевнелиев, с когото работиха активно, когато той изпълняваше задълженията и на регионален министър.



Посрещаме Вацлав Клаус


Президентът на Чешката република Вацлав Клаус пристига днес на посещение у нас по покана на българския си колега Росен Плевнелиев. В програмата е предвидена среща „на четири очи“ на „Дондуков“ 2, след която ще бъдат проведени и пленарни разговори между официалните делегации на двамата държавни глави.
Следобед Клаус ще посети и премиера Бойко Борисов, както и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.
От 17 до 18 ч в зала „Средец“ на х-л „Шератон“ чешкият президент ще представи книгите си „Европейска интеграция без илюзии” и „Къде започва утре?“ Вацлав Клаус е известен като евроскептик и противник на редица инициативи в ЕС.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване