03/26/12 18:22
(http://radiomilena.com/)

Поморие чества деня на Тракия

Председателят на фондация "25 века Поморие" д-р Антоанета Грозева

Преди почти 100 години блестяща акция на българската армия, начело с генерал-лейтенант Никола Иванов, превзема смятаната за непристъпна Одринска крепост. Освен, че това е една от най-славните страници в новата историята на България, денят се превръща в празник за българите от тези земи и в символ на един непреходен копнеж по несбъднатия национален идеал и изгубените родни земи. От 20-те години на 20 век българската общественост официално отбелязва 26 март като ден на Тракия, а през 2006 г. с постановление на Министерски съвет той е обявен за национален празник.
Утвърдена традиция е денят на Тракия да се отбелязва тържествено в Поморие. В храм „Рождество на Пресвета Богородица” бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите в Отечествената война през 1912 г., а членове на  Тракийско дружество „Одринска епопея”и поднесоха цветя на паметника. Отец Иван прочувствено разказа за историческите битки, донесли свобода на тракийските българи. Една голяма част от земите на общината са присъединени към свободна България след 1913 г.
Празникът продължи с тържествен концерт в салона на НЧ”Светлина-1939”, посветен на 100-годишнината от Балканската война. Председателят на Тракийско дружество „Одринска епопея” Елена Мурджева закичи всеки с лентичка на която бе изписано „26 март-Ден на Тракия” , за да милеят днешните потомци на тракийци за родната земя и за запазване на българщината,която да се предаде и в сърцата на идващите поколения

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване