03/26/12 23:01
(http://e-vestnik.bg/)

Синдромът “работа в Италия” поразява Румъния

сп. Осерваторио Балкани е Кауказо

Снимка: Уебшотс

В някои страни, като Италия, секторът на домашната прислуга и грижите за възрастни хора изисква приток от чужди работници. През 2010 г. в цяла Италия имаше 871 000 домашни помощници, регистрирани в Националния институт за социални грижи. От тях 710 000 бяха чужденки, 53 процента от които дошли от Източна Европа, най-вече от Румъния. Броят на домашните помощници от тази страна се увеличи главозамайващо след 2007 г., когато Румъния стана пълноправен член на ЕС.

Тази миграция на работна ръка обаче създава вакуум в системата за социални грижи на страната, източник на миграционния поток. В случая - в Румъния. Там жените, оставили близките си и заминали на работа като домашни помощници в Италия, създават трудности на техните собствени семейства, в които често пъти се налага преразпределяне на семейните роли. Но това не винаги е достатъчно, за да компенсира липсата на тези жени, особено когато в семействата има малки деца или тийнейджъри, принудени да живеят години наред далеч от майките си, с които се виждат само за няколко седмици годишно.

По данни на УНИЦЕФ 350 000 румънски деца живеят сами в родината си заради отсъствието на един или двама родители, заминали на работа в чужбина. Румънските психиатри започнаха дори да говорят за “Синдром Италия”, за да обозначат новото зло, което поразява множество румънски деца, принудени да живеят далеч от майките си, заминали на работа като домашни помощници в Италия. Симптомите на “Синдрома Италия” са страх, склонност към изолиране и депресия.

През 2007 г. докато италианското министерство на труда се хвалеше, че държавата е спестила шест милиарда евро благодарение на чужденките, които работят като домашни помощници и се грижат за възрастни и болни италианци или за италиански деца, румънското правителство се жалваше, че 17 процента от румънските деца, останали сами в къщи заради миграцията към Италия, са принудени да се обърнат за помощ към румънската система за социални грижи.

Преди време румънка, работеща като домашна помощница в северен италиански град, ми каза, че когато с други румънски колежки се разхождат по улиците, италианците им подвикват: “Ето ги гледачките”. Това дава реална представа как най-често са възприемани тези жени в италианското общество. Там сякаш тяхната идентичност се дефинира само чрез ролята, която изпълняват.

В приемните общества, в които идват да работят тези жени, обикновено има прекалено малко информираност за средата, която те са били принудени да напуснат. Обикновено малко хора си дават смета, че от тези жени се изисква често пъти да направят значителна емоционална инвестиция в работата си, да се посветят на човека, за който се грижат, но без да се обръща внимание на трудностите, които имат тези жени да поддържат и направляват от разстояние отношенията си с техните семейства, най-вече с техните деца.

Тези “пионерки” на миграцията често пъти са обречени да носят прекалено тежък за плещите им товар, който след дългогодишен труд може да ги доведе до състояние на депресия и на дезориентираност. Много са случаите на подобни жени, които след дългогодишна работа в чужбина като домашни помощници, когато се върнат у дома се нуждаят от психологическа помощ.

Молдовската част на Румъния - селскостопански район, разположен в североизточната част на страната, е една от най-бедните територии. Следователно тя е една от най-засегнатите от “Синдрома Италия”. Тук освен това социалните проблеми са увеличени и от силното семейно разпадане, което се корени в принудителните миграционни политики, наложени по време на социализма.

През 70-те и 80-те години на миналия век много румънци от тази част на страната бяха въвлечени против волята им в масова урбанизация, която почти не взимаше предвид семейните връзки. Така че когато през 90-те години голяма част ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване