03/29/12 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

АЕЦ “Белене” приключи още като се отказа RWE. Защо немците избягаха?

Работници демонтират съоръжения от стария строеж на АЕЦ “Белене”. Снимка: Булфото

През октомври 2009 г., няколко месеца след като правителството на Борисов дойде на власт, германският енергиен концерн RWE, който беше предвиден за съдружник на държавата с 49% в бъдещата АЕЦ “Белене”, официално обяви, че се оттегля от проекта.

Това беше лош сигнал за всички други потенциални инвеститори и реши съдбата на централата, но у нас не беше разтълкувано точно така. Започнаха оптимистични изказвания от страна на правителството, че ще търсят други инвеститори. И дори по-късно представиха такива със символично участие. Но впоследствие единствено Русия прояви сериозен интерес като инвеститор и предложи  кредити, за да се построи централата.

На пресконференция през октомври 2009 г. изпълнителният директор на Български енергиен холдинг Галина Тошева обяви, че германската компания RWЕ излиза от проекта АЕЦ “Белене” заради “финансово-икономическата криза в световен мащаб” и “непостигането” на два от етапите по проекта, включени в споразумението - окончателен договор с изпълнителя и финансово структуриране на проекта. Изявлението й отчасти отразяваше писмото на RWE, с което те обявяват на българската страна решението си.

В немския печат по онова време има публикации, че RWE участва в рисков проект за АЕЦ в земетръсен район, поради това компанията е атакувана и от зелените. След като RWE  се оттегли от българския си проект, немският печат писа, че причината е увеличаващите се разходи по АЕЦ “Белене“.

В някои немски издания се промъква допълнение, че причините са и заради намерения на оформящата се нова власт в Германия да възстанови част от собствените атомни мощности, което променя значително политиката на енергийната компания. По-късно, след аварията в Япония, Германия се отказа от ядрената енергетика и прие план за постепенно закриване на атомните централи. Това обаче не накара RWE да се върне към проекта “Белене”.

Оттеглянето на RWE беше донякъде предизвестено и очаквано от много експерти. Дори тогавашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че RWE нямат никакъв регламентиран ангажимент към проекта и всеки момент могат да се оттеглят от него. Ядреният експерт Георги Касчиев още през 2008 г. в интервю за e-vestnik предупреди, че финансовата криза пак ще спре проекта “Белене” (виж тук). Но в българските медии, силно мотивирани финансово от ядреното лоби у нас, се поддържаше оптимистичен тон колко изгодно ще е построяването на АЕЦ в Белене.

Преговорите за подписването на основния договор между НЕК и RWE за прехвърляне на акциите са се проточили почти година. Забавянето е основно заради пазарлъците с руския изпълнител “Атомстройекспорт“ как да се изчислява оскъпяването на проекта. За ядрената част е подписан договор с изпълнителя за 3.997 млрд. евро, но с възможност за индексация на сумата.

Ръководителя на RWE Юрген Гросман изпраща официално писмо до изпълнителния директор на НЕК Георги Миков и до министър Трайчо Трайков, в което обяснява защо германския енергиен гигант се отказва от участие в АЕЦ “Белене”.

В писмото Гросман казва: “Състоянието на проекта “Белене” беше обсъждано на различните последни срещи, отчасти и на най-високо равнище. Въпреки достатъчно конструктивното отношение и усилията на всички страни и особено на новото българско правителство, оглавявано от министър-председателя Борисов, е необходимо да се признае, че ключовите етапи, съгласувани в Договора за съвместно предприятие между НЕК и RWE, не бяха достигнати… От RWE многократно са подчертавали необходимостта от цялостна финансова концепция за проекта, което е от “изключително важно значение в контекста на световната финансова и икономическа криза”.

Непредубеденият читател може да съпостави това с думите на бившия министър Румен Овчаров в парламента вчера, който се обърна към правителството: “Спирате икономически най-изгодния проект в областта на атомната енергетика в момента!”

В тогавашното си писмо шефът на RWE Гросман отбелязва успокоително, че в определени области са ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване