03/29/12 19:01
(http://www.klassa.bg/)

Шулц иска гражданска инициатива за данък "Робин Худ"

Европейската гражданска инициатива може да се използва за прилагане на натиск върху политици от ЕС да приемат въвеждането на данък върху финансовите транзакции. Това обяви председателят на Европарламента Мартин Шулц, цитиран от „ИЮ Обзървър“.
„Не знам дали гражданска акция ще сложи край на кризата, но инициативата за въвеждане на данък върху финансовите транзакции може да засили допълнително натиска върху онези, които все още са против такава мярка“, обясни Шулц. Неговите думи идват на фона на решението на Германия, която доскоро беше един от най-големите поддръжници на този данък, да даде заден ход за идеята. Берлин настояваше за такъв данък на европейско ниво, но Лондон се обяви против, припомня изданието.
Втората идея за въвеждане на подобен данък само сред 17-те страни от еврозоната среща не по-малко проблеми. Страни като Ирландия и Люксембург, които са с голям дял на финансовия си сектор, не искат да въвеждат налог, какъвто Лондон няма. Опозицията сред политиците от страните членки обаче е в контраст с общественото мнение. Според проучванията идеята за данък „Робин Худ“ е много популярна сред европейските граждани, а ЕП също я подкрепя. Европейската гражданска инициатива, която е въведена от Лисабонския договор, позволява един милион граждани от достатъчно голям брой държави членки да приканят ЕК да представи инициатива в област, която представлява интерес за тях.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване