03/30/12 15:36
(http://radiomilena.com/)

Несебър и заливът в стари карти (от ІV до ХІХ век)”

На 12 април 2012 г. в 11.00 часа в църквата „Христос Пантократор” в Стария Несебър, ще бъде открита изложба „Несебър и заливът в стари карти (от ІV до ХІХ век)”. Тя е подготвена и реализирана от Музей „Старинен Несебър” с помощта на Международния търговски и културен център ГЕОПАН и дигиталния архив „Тракия”. За художественото оформление и за цялостната реализация на изложбата се е погрижил художникът Георги Гьонев.

Ще бъдат експонирани осемнадесет карти, датиращи от ІV до ХІХ век, които илюстрират трайния интерес към Югоизточна Европа и в частност към черноморското крайбрежие и Несебър. Картите са от различни направления на картографията – пътни, морски, континентални, исторически, търговски, и др.

Най-ранна е римската пътна карта – пътеводител от ІV век, наречена Пойтингерова карта по името на своя откривател Конрад Пойтингер. Върху този тип карти стриктно се е отбелязвало името на селището и разстоянието в римски мили до следващата станция (или град) по пътя. Тук са отбелязани 16 мили между Темплум Йовис (Обзор) и Месембрия.

Една от най-интересните карти е портуланната карта на Черно море от 1320 г. на генуезкия морски картограф Петрус Весконте. Тук името на Несебър е изписано като Messenber и то с червен цвят, което се е правело само за важните в търговско отношение пристанища.

Също от ХІV век е и Италианската военна карта на Балканите. Тя отразява ситуацията по време на османските походи за завладяване на Балканите. Отбелязани са всички по-големи градове и крепости тук, като над завзетите се вее османски, а над незавладените – християнски флаг.

В картата на Средиземно и Черно море на Хуан Мартинес пристанището на Несебър е отбелязано с владетелски флаг. Специалистите по стари карти считат, че това е флагът на българския цар Иван Александър (1341-1371).

Следва  Картата на Антична Гърция от Николай Софиано, изготвена в 1549 г. и  Портуланът на Черно море от 1559 г., изготвен от Диего Хомем. На тази карта Несебър и Заливът са представени с най-точните си изображения, като в пристанището е отбелязана дори плитчина.

В изложбата са показани и Картата на Древна Тракия на Абрахам Ортелиус –  един от най-изявените представители на холандската картография от XVI в.; картата на Никола Сансон от 1648 г., както и картата на Джакомо Кантели да Виньола, на която са нанесени основните западночерноморски трафици.

Много интересен е Планът на Западният бряг на Черно море от началото на XVIII в. Той представя подробно Бургаския залив с всички пристанища, сред които и Несебър (M?s?vria) и нос Емине (cap ?m?n?). Показан е и още един План на Бургаския залив, този на Тетбу дьо Марини от 1830 г.

Заслужава да се отбележат още Картата на Царство България на Йохан Ван Дер Бруген, където също Месемврия е отбелязана в червено според традицията на морската картография, подчертаваща с този цвят важността на нейното пристанище, както и Картата на Йохан Матиас Хазе от 1744 г., където името на Несебър е изписано в два варианта – Mesembria и Misseviria.

 

Изложбата ще бъде отворена всеки ден от 12 април до края на месец октомври. Тя ще бъде още едно място, в което многобройните наши и чужди туристи ще получат познания за ролята на античната Месамбрия и средновековния Несебър като голямо пристанище и средище на презморската търговия. Експонирането й в една от емблемите на града – църквата от ХIV век „Христос Пантократор”- ще позволи на туристите да се насладят на този шедьовър на средновековната църковна архитектура.

 

 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване