03/31/12 12:00
(http://e-vestnik.bg/)

Първанов иска да възроди АЕЦ „Белене”, но приглася и на Борисов

Бившият президент Първанов се разгневи от прекратения проект за АЕЦ „Белене”, отправи разнопосочни обвинения и поиска референдум по въпроса. С това той слезе дори под нивото на Волен Сидеров, който иска 1000 лв. минимална работна заплата. Но поне, за разлика от Първанов, не иска референдум за това.
Защото, ако се направи референдум за минималната работна заплата, всеки ще гласува за 1000 лв. Може и за 2000 лв. Ама от небето ли ще паднат тия пари?

Същото е и с АЕЦ „Белене” - откъде пари? Кой ще плати разходите на държавата, дори да влезе чужд инвеститор? И ще зададе ли някой правилния въпрос на референдума - „Искате ли АЕЦ за 20 млрд. лева и ток 4 пъти по-скъп от АЕЦ „Козлодуй?”

Първанов със сигурност не иска референдум с такъв въпрос. Той иска „да” или „не” за Белене. Също като „да” или „не” за 1000 лв. заплата. Той иска да продължат да лъжат хората за евтин ток от АЕЦ, както са ги лъгали 15 години.
Но в приказките му се долавя нещо интересно. Той хвърли обвинения към Румен Овчаров и правителството на Станишев за неуспеха на проекта. По думите му, заради приетата от него индексация на цените за строителство, проектът се оскъпявал с близо един милиард. „И трябва да има виновни. Трябва някой да бъде наказан за това. Трябва някой да проследи по веригата кой е подписал договора”, казва Първанов, визирайки бившия министър Овчаров, който подписа споразумението с руската страна.

Изявленията на Първанов са част от битката му за лидерския пост в БСП и същевременно дискретна подкрепа на премиера Борисов, който отправи подобни обвинения към БСП - защо не започнали да строят централата, докато са били на власт. С това Първанов отново подсказа, че винаги е играел някаква комбина с Борисов и размяната на реплики между тях е по-скоро театър.

Очертава се нещо интересно - кампанията на Първанов за завземане на лидерския пост в БСП ще включва обещания за съживяването на проекта „Белене” и обвинения към съпартийци, че са провалили проекта. Сигурно ще има успех с тази тактика. И същевременно ще окаже неоценима услуга на Борисов. Вече се очертава комбината между тях в бъдещото управление на страната.

Ама, както гласи една мъдрост - човек предполага, Господ разполага.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване