04/01/12 17:01
(http://www.klassa.bg/)

Айнщайн се оказа прав за скоростта, с която Вселената се разширява

Гениалният физик Алберт Айнщайн е изчислил с изумителна точност скоростта, с която Вселената се разширява, показва новото мащабно изследване в рамките на проекта BOSS (Baryon Oscillation Spectroscopic Survey – спектроскопско изследване на барионните осцилации), цитирано от „Дейли телеграф“. Това означава, че феноменът може да се обясни само с помощта на неговата обща теория на относителността и космологичната константа – най-простото теоретично обяснение за ускорението на Вселената.
Екип от космолози от Университета в Портсмут и института „Макс Планк“ за извънземна физика обявиха миналата седмица резултатите от най-точните измервания, направени от момента, в който разширяването на Вселената е започнало да се ускорява. Изследването ще хвърли светлина и върху тъмната енергия – фундаменталната отблъскваща сила, която стои зад това ускорение. Учените са изследвали периода отпреди 5-6 млрд. години, когато Вселената е била на половината от сегашната си възраст, и са провели измервания с безпрецедентна прецизност. Те са изчислили точното разстояние до над 250 000 галактики. Тази триизмерна карта позволява да се изследва периодът, в който тъмната енергия е придобила доминиращо влияние върху разширяването на Вселената. Откритията потвърждават общата теория на относителността на Айнщайн, която предсказва скоростта, с която се движат галактиките, и скоростта, с която Вселената се разширява.
Откритието, че всичко във Вселената се разбягва с все по-висока скорост, бе един от най-значимите научни пробиви на миналия век, припомня Би Би Си. То се оказа в противоречие с всички дотогавашни представи за Космоса. Допреди това се е смятало, че разширяването на Вселената е по-вероятно да се забавя под влиянието на гравитацията. Оттогава учените продължават да търсят обяснение на този феномен. Проектът BOSS има за цел да подпомогне точно тези усилия. Засега той е завършен само на една трета и учените ще продължават да картографира триизмерните позиции на галактиките с помощта на 2,5-метровия телескоп „Слоун“ в обсерваторията „Апачи-Пойнт“ в Ню Мексико.
Европейската космическа агенция планира да продължи проекта и в орбита с телескопа „Евклид“, който ще измери точното разположение на 50 млн. галактики на 10 млрд. светлинни години от Земята. С негова помощ учените ще станат свидетели на все по-голямото влияние на тъмната енергия върху разширяването на Вселената от зараждането й до наши дни.



Авторът на хипотезата за „свръхсветлинното“ неутрино подаде оставка

Физикът Антонио Ередитато, който оглавяваше европейския изследователски екип, обявил миналата година, че е засякъл неутрино частици, движещи се по-бързо от светлината, подаде оставка в петък, съобщи АП.
От италианския Национален институт за ядрена физика потвърдиха, че Ередитато се е оттеглил от лидерския пост в проекта OPERA, чиито резултати бяха отхвърлени след допълнителни проучвания. Екипът на OPERA предупреди още през септември, че резултатите трябва да бъдат проверени от независими изследователи, тъй като те противоречаха на един от основните принципи на съвременната физика, който гласи, че нищо не може да се движи по-бързо от светлината. Отхвърлянето на правилото, което е в основата на Айнщайновата специална теория на относителността, щеше да даде възможност за създаване на нова физика, в която да е възможно пътуване във времето.
През февруари екипът на OPERA призна, че е открита повреда, която може да е повлияла на резултатите, а миналия месец друг екип от експеримента ICARUS проведе нов опит, с който отхвърли напълно възможността неутрино частиците да се движат по-бързо от светлината.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване