04/01/12 19:02
(http://www.klassa.bg/)

Станишев е номиниран за лидер на БСП в София и Пловдив

Сергей Станишев бе номиниран в София и Пловдив за пореден мандат начело на БСП. На отчетно-изборната конференция в софийския район „Илинден“ сегашният лидер е бил подкрепен с 36 гласа „за“ и само един „въздържал се“, съобщиха от пресцентъра на БСП. В район „Люлин“ РС на БСП дори е гласувал „против“ Първанов да бъде поканен на отчетно-изборната им конференция.
В най-големия пловдивски район „Тракия“ социалистите са издигнали 5 кандидатури за председател на БСП: Сергей Станишев, Георги Първанов, Драгомир Стойнев, Иво Атанасов и Янаки Стоилов.
За БСП най-важното е, и на конгреса, да определи своята политическа линия – както към ГЕРБ, така и към това, което се случва в държавата. Това коментира вчера Станишев пред ТВ 7. Той бе категоричен, че не разглежда политиката като задкулисна игра, а е привърженик на откритото политическо поведение с ясни правила.
Станишев не коментира в детайли лидерския си двубой с Георги Първанов, но даде да се разбере, че не приема упреците на предшественика си за състоянието на БСП и перспективите пред нея.
Не е красиво някак си - отивате при председателя на БСП и казвате: стани, за да седна аз. Така коментира вчера председателят на Българския антифашистки съюз (БАС) Велко Вълканов лидерските амбиции на Георги Първанов. Според Вълканов, Първанов е непоследователен: първо е заявил, че няма да се връща в БСП, после е направил АБВ, което мнозина възприели като алтернатива на БСП, и след това поискал поста на Станишев. Председателят на БАС препоръча Станишев да бъде преизбран начело на БСП, за да се подпомогне кандидатурата му за постоянен председател на ПЕС.
На свой ред Георги Първанов публикува на сайта си своите виждания за необходимите организационни реформи в БСП. Предшественикът на Станишев за пореден път препоръчва пряк избор на председателя от партийните членове; вътрешнопартийни референдуми по ключови за БСП въпроси; предварителни избори за номинирането на кандидата за президент на България; отпадане на категорията „делегати на конгреса по право“, каквито са депутатите и бившите партийни лидери.
В петък Първанов дискутира повече от два часа лидерския двубой в БСП със социалисти от район „Оборище“. Сред препоръките, които чу, имаше: “Разберете се със Станишев и заличете това противоборство, иначе ще загубим изборите", "Първанов и Станишев са двуглавият орел на БСП", "Защо не уточните правилата на играта, така че който и да победи, да подаде ръка на другия и да го покани до себе си".



Левицата готви вот на недоверие
Коалиция за България започва консултации с опозиционните партии за вот на недоверие към правителството заради спирането на проекта за АЕЦ "Белене" и провалената според тях енергийна политика. От БСП смятат да добавят към мотивите и провала в икономическата политика, надигащата се нова вълна на кризата и пасивността на кабинета.
Вицепремиерът Цветан Цветанов коментира, че с искането за вот социалистите се стремят да мобилизират електората си преди своя конгрес през май. Опитът показва, че ГЕРБ може да разчита на поне 130 гласа подкрепа в НС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване