04/02/12 18:22
(http://www.klassa.bg/)

Трябва да има реални политики за ВЕИ

Когато говорим за екология, здравеопазване, индустрия и икономически фактори, през тях като червена нишка минава темата за енергетиката – по какъв начин произвеждаме, транспортираме и потребяваме енергия. Това е важна тема, защото тя е свързана със сметките, които всеки месец плащаме като потребители, и със структурата на българската икономика, и с развитието й през следващите години. За мен като млад човек, живеещ в България, означава също така колко и хора като мен ще предпочетат да се реализират професионално в границата на страната и колко – да отидат някъде другаде.
Какви са приоритетите на България? Преди да си отговорим на този въпрос, трябва да кажем, че има предизвикателства, свързани с нивото на живот и околната среда, с плановете, записани на хартия. Сложно е обаче да се каже къде и какви са действията. Факт е, че България е изключително зависима енергийно. Ние произвеждаме много по-скъпо единица продукт, отколкото в други държави. Това ни прави неконкурентни.
Какво трябва да се направи, за да се промени ситуацията? Страната ни изпитва остра нужда от подобряване на енергийната ефективност на домакинствата, индустрията, преноса и разпределението на електроенергия. Напоследък се дават обещания, правят се промени в правната рамка, но действителността изостава от политическите заявки. Говорим за зелена индустрия, но на практика изоставаме в реализацията на работещи бизнеси и разкриване на повече работни места.
Населението на страната е изключително неподготвено по темата за енергийната ефективност. Хората предпочитат да вземат потребителски кредит, отколкото заем, с който да санират своите жилища.

91% от българите не са вземали кредит за енергийна ефективност

Друг е въпросът, че може би нямат и възможността да стигнат дотам, защото се борят за елементарното си оцеляване. Ако обаче не започнем да разясняваме ползите от енергийната ефективност на домовете ни, няма как да помогнем да хората да разберат. Тук е мястото да подчертая и ролята на медиите в тази връзка. Те трябва да представят необходимостта от повишаване на ефективността по по-опростен и достъпен за неспециалистите начин, за да могат възможно най-много българи да се включат в процеса.
Всички ние имаме изключителния шанс да живеем в интересни времена – свидетели сме на т. нар. енергийна революция. В Испания, Италия, Германия още през тази година ще постигнат паритет на електроенергията, произведена от ВЕИ и чрез конвеционални методи. В тези държави от 2012 г. ще е по-евтино да се произведе 1 киловатчас електроенергия от фотоволтаичния панел на покрива, отколкото да се купи от мрежата. На пръв поглед това означава едва ли не, че вече никой няма да има нужда от мрежовите оператори. Но не е така, защото когато хипотетично всеки си постави един фотоволтаичен панел на покрива, от 9 сутринта до 18 часа следобед няма да може да задоволи изцяло потреблението.

Необходима е промяна в целия пазарен модел

Следователно става дума за промяна в целия пазарен модел, за да може електроенергийната система, каквато е днес, да поеме такъв тип и обем мощности. Те ще стават все по-евтини благодарение на икономии от иновации, от подобряване на ефективността на отделните технологии. Предизвикателствата също са много.
Сигурен съм, че след 10 години няма да говорим за това с колко увеличават ВЕИ сметката за ток на всеки българи, както е сега, а как да сведем до минимум използването на първичен, изкопаем ресурс, който има цена, изчерпаем е като количество и има негативно въздействие върху околната среда. Смятам, че в обозримо бъдеще ще преминем към близко до 100-процентовото използване на ВЕИ. В следващите десетилетия България ще има огромен потенциал и всички ще участват в разработването и развитието на този нов сектор, и в тази зелена революция. Сигурен съм, че ще има нов бизнес и пазарен модел. Въпросът е колко бързо ще стигнем дотам. Надеждата ми е, че занапред ще виждаме все повече реални политики, а не митологеми като превръщането на България в енергиен център на Балканите.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване