04/03/12 14:38
(http://www.klassa.bg/)

Емил Делибашев, търговски мениджър на авторитетната глобална авиокомпания: Продажбите на British Airways за България с ръст над 25% през 2011 г.

Търговският мениджър на British Airways за Балканите Емил Делибашев поема управлението на британската авиокомпания и в Унгария, съобщиха от авиопревозвача. От май 2009 г. той ръководи търговските операции на британската авиокомпания в общо 10 държави в региона - Словения, Хърватска, Босна, Сърбия, Черна гора, Албания, Румъния, България, Косово и Молдова. Емил Делибашев става част от екипа на международната авиокомпания в България през 1999 г., а през септември 2001 г. поема задълженията на търговски мениджър за страната. През юни 2007 г. става търговски мениджър на British Airways за Румъния, България и Молдова. Завършил е международен туризъм в Икономическия университет във Варна. Има едногодишна специализация в Университета в Болдър, Колорадо, САЩ.
С Емил Делибашев разговаряме за тенденциите в авиобизнеса по време на икономическа криза, за възможностите на съвременния българин да лети и за бъдещето на самолетните полети.


- Г-н Делибашев, вие представлявате водеща глобална авиокомпания с над 90-годишна история. Как British Airways преживява кризата?
- British Airways е на прага на най-вълнуващото си развитие в своята близо 90-годишна история. Ние инвестираме над 5 милиарда британски лири само за следващите 4 години в нови самолети – 12 Airbus 380 и 24 Boeing 787 Dreamliners, както и в обновена флота за полетите ни по късите дестинации в Европа.
След обединението ни с испанския превозвач „Иберия“, което беше официално финализирано на 24 януари 2011-а, бизнесът ни стана по-силен. Резултатите от обединените ни усилия, предимно в съкращаване на разходите, нахвърлиха и най-оптимистичните ни очаквания. За първата година бяхме заложили от порядъка на 60 млн британски лири като ефективност на тези синергии, например – съвместното закупуване на самолети, тяхното техническо обслужване, подобрени условия от летищните оператори и т.н. Когато купуваме повече гориво, имаме доста по-добра позиция за преговори в момент, когато цената на петрола расте устойчиво – в момента нашите разходи за керосин надхвърлят 10 милиона британски лири на ден!
Ние реализирахме икономия от порядъка от над 90 млн. лири само за първата година след обединението ни с водещия испански превозвач Iberia. Нашият план е ясен, за първите пет години очакваме икономиите да надхвърлят 400 млн лири, така че положителният ефект за момента надминава и нашите собствени очаквания.

- Говорите така, сякаш криза за вас няма?!
- Уверен съм, че ние излизаме от кризата. Ръстът, който наблюдаваме в момента, за щастие се наблюдава и в България, и в Румъния, и в Унгария, и в Сърбия.
Въпреки че до Белград преустановихме директните си полети, имаме чудесни продажби там. Единствените страни от моето портфолио, за които все още не сме излезли от кризата, са Албания и Косово. Но тези страни навлязоха в кризата малко по-късно, през 2008–2009 техните пазари продължаваха да се развиват добре и продажбите ни там имаха ръст спрямо предходните години.
Не само обединението ни с Иберия, но и нашият съвместен бизнес през Атлантика до САЩ заедно с American Airlines ни предостави чудесна стартова позиция. Предложихме на нашите клиенти синхронизирани разписания, огромен брой дестинации и удобна честота на полетите със съвместни атрактивни тарифи и условия по тях.
В целия Американски регион Ню Йорк е най-голямата дестинация. За всички гости ние имаме совалка между Лондон и Ню Йорк – на всеки час от 8 до 20 ч вечерта
самолет заминава и свързва двете дестинации. Няма такова покритие в Европа от глобален европейски авиационен център, което да осигурява полети до Ню Йорк на всеки час. До Маями например имаме четири полета на ден – отново най-висока честота на полети. Летим и до други важни дестинации в САЩ - Вашингтон, Бостън и Чикаго. А до Западния бряг имаме три или четири полета на ден - също най-голям брой полети дневно от европейски център. Това са все ползи, които добре се оценяват от нашите гости в страните, за които аз отговарям. Единствени летим директно от Европа до Лас Вегас и Сан Диего – все по търсени дестинации от гостите ни, особено в Румъния и България.
Имаме чудесен двуцифрен ръст на продажбите, а най-голямата изненада е, че ръстът е доста голям и по отношение на нашите премиум продажби – тези, които са в горния сегмент, пътувания в бизнес класа, наречена Club World и Club Europe - в британското разбиране става дума за ексклузивност, продукти за ограничен кръг гости. Съответно имаме растеж на продажбите и в първа класа, която е ултимативният начин на пътуване, след като за съжаление пенсионирахме Concorde преди четири години.
Току-що направихме много мащабна инвестиция в първа класа – инвестирахме 150 млн. лири за изцяло обновен и нов продукт на борда. Той включва тотално преобразяване на кабината за първа класа – там са само 12 гости, ако е пълен полетът, като предлагаме и най-доброто от британското обслужване, като храна и напитки и като салони за почивка в нашия дом – терминал 5 на летище „Хийтроу“.

- Разказват се легенди за терминал 5 на летище „Хийтроу“ – терминала на British Airways.
- Този терминал е най-съвременният и най-новият европейски терминал – открихме го преди три години. Горди сме със салоните за почивка преди и след полета – имаме отделни салони за почивка за бизнес класа и други за гостите ни от първа класа. И отделен Concorde Lounge – отделен салон само за най-лоялните ни членове на нашата програма Executive Club за често пътуващи, които са с най-висок статус. Салоните са огромни, предлагат всякакви удобства, включително и петзвездни ресторанти, страхотен избор от напитки и закуски, стаи за бизнес срещи, когато пътува цял екип. Партнираме си с една от водещите британски компании за козметика – Elemis – за СПА процедури и разкрасяване. Всяка дама може да се подложи на такава процедура или на отпускащи масажи преди 12-часов полет. А за гостите, които пристигат на „Хийтроу“, имаме съвсем отделен салон, който се нарича Arrivals само за бизнес (Club World & Club Europe) и за първа класа (First), където могат да вземат душ, да ползват индивидуални стаи за почивка. Докато гостът се освежава, костюмът му се глади, после може да закуси и след един 24-часов полет от Сидни да пристигне абсолютно свеж в Лондон, готов за бизнес или развлечения.

- Ръстът на продажбите вероятно има връзка с иновациите, които авиокомпанията непрекъснато въвежда?
- British Airways беше първата в света, която въведе още през 2000 година абсолютно хоризонтални легла в бизнес класа. Сега имаме третата генерация на тези легла, останалите водещи превозвачи ни следват. Но техните легла или не са абсолютно хоризонтални, или цялата им флота не е изцяло оборудвана, както е при нас. А в първа класа още през 1995 въведохме хоризонтални легла. През 2000 година създадохме четвърта класа – тя е междинна между икономическа и бизнес класа и се казва World Traveller Plus – отделна кабина, само 4 реда седалки, около 30 процента повече лично пространство. На практика това, за което плащат гостите, е личното пространство, особено за 12-часов полет. И този специален продукт е много добре приет, повече в Румъния, по-малко в България за съжаление.
През следващите пет години ще инвестираме над 5 млрд. лири в иновации, голяма част от тези средства отиват за нови самолети. През януари 2013 г. първият „Еърбъс 380“ ще се присъедини към нашата флота. Очаквахме и 24 най- съвременни самолета на „Боинг“ – трилайнер, където тежките метали са заменени изцяло с композитни материали. Много, много лек, най-съвременният самолет в момента. И аз имах привилегията да отида до завода в Сиатъл и да докарам този самолет. Имаме практиката в нашата авиокомпания по един човек от континент да приема самолет от производителя. Наистина е вълнуващо, особено за авиационния фен. Разглеждаш фабриката, където е произведен самолетът, а на самото изпращане всички свободни служители се нареждат на пистата, за да съпроводят своето бебе, което излита за първи път! Забележителен самолет, много лек, много ефективен. Следя го по системата на маршрутите. „Боинг 787“ – самолетът на мечтите. В него има 1 милион и половина по- малко болтове и нитове или фиксатори, което го прави много, много по-лек. Драматично е намалено използването на алуминий. Този самолет не е кацал на българско летище, той е предназначен за нашите дълги полети. Ще лети до дестинации, по-различни от глобалните центрове – ще обслужва например полета до Сан Диего, смятан за най-щастливия град в Щатите. Няма европейски превозвач, с който да летите до най-щастливия град в САЩ, освен нашата авиокомпания. Ще лети и и до други екзотични дестинации – имаме полети до Пуерто Рико, до още 17 дестинации в Карибския район.

- Разкажете по-подробно за бизнеса ви в България. Повече или по-малко лети българинът през последните години?
- През 2000 г. ние първи в България въведохме електронните билети, които тогава бяха сензация, а сега не учудват никого. С нашата авиокомпания българинът лети повече, това го казвам съвсем категорично. За 2011 г. реализирахме много добър ръст в България, който надхвърля 25 процента и приближава 30 процента. Става дума за ръст на продажбата за билети по цялата наша мрежа в България, по всички наши сегменти – премиум и бизнес класа на дългите полети, както на бизнес класа и икономическа класа на късите полети.
Като най-популярни дестинации за българите са две наши екзотични дестинации - Мавриций и Малдивите, както и Източното крайбрежие. Излитате в 2.30 ч от София и вечеряте във Вашингтон или Ню Йорк, като сте имали час престой, за да се раздвижите на терминал 5 на „Хийтроу“. Радваме се на чудесни продажби и до Западния бряг – Сан Франциско, Лас Вегас. После следват Сао Пауло, и Буенос Айрес и Йоханесбург.

- Безспорно British Airways предлага високо качество на обслужването. Но за българина все още първостепенна е цената, която ще плати за самолетния билет.
- Напълно ви разбирам. Нашите цени сега не са цените, които бяха. Ние сме с доста по-атрактивни цени. До Лондон например летим за 59 евро в едната посока плюс летищни такси. Така че темата за високите цени на самолетните билети се преекспонира. Затова препоръчвам, когато решите да летите до европейска дестинация или до Америка, проверете цените на British Airways на нашия сайт www.ba.com. Аз се изненадвам искрено всеки път, когато познати обсъждат варианти за пътуване до Лондон или междуконтинентални полети, без да са проверили цените на нашия сайт.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване