04/03/12 17:40
(http://www.klassa.bg/)

Корупционен скандал с чешки военни камиони тресе Индия

В Индия се разгоря грандиозен корупционен скандал, в който се оказаха въвлечени министърът на отбраната Араккапарамбил Куриан Ентони и началникът на щаба на сухопътните войски Виджай Кумар Синх, предаде «Комерсант». Руски експерти смятат, че скандалът може да е благословен за руските производители на военна техника.
Миналата седмица Синх разкри, че е уведомил министъра за предложен му подкуп от 2,7 милиона долара през 2010 г. за сделка с тежкотоварни камиони „Татра“, чешко производство. Става дума по-точно за цели платформи, на които може да се разполагат и реактивни системи и цели монтажни работилници, освен да се превозват товари и войници. Според някои индийски медии генералът е назовал като посредник полковника в оставка Тежиндер Синх, който му предложил сумата от името на чешките фирми Tatra и Vectra.
Стана ясно още, че шефът на сухопътните войски алармирал с писмо премиера, че армията изпитва остър дефицит от оборудване. След като скандалът става публичен, представители на управляващата партия поискаха в парламента незабавна оставка на генерала. Индийските медии проведоха свое разследване и установиха, че компанията Tatra няма никакво отношение към подкупа. Далаверата се върти от някакви неясни индийски посредници, които са доста на индийския оръжеен пазар. В процеса на разследване как и къде са отишли парите министърът на отбраната е внесъл в черния списък със забрана да работят на индийския пазар за 10 години напред 2 индийски и 4 чуждестранни фирми, съобщава «Комерсант».
Индийците досега не се интересуваха от руските системи за ПРО ново поколение като С-300 и "Бук", докато останалият свят чака за тях на опашка, казва Руслан Пухов, директор на руския аналитичен Център за стратегии и технологии. Той прогнозира, че сега нещата ще се променят. Според зам. ген. директор на "Рособоронекспорт" Виктор Комардин Русия може годишно да доставя оръжие на Индия за 3 милиарда долара.



Москва може да продава годишно на Делхи оръжие за 3 милиарда долара

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване