04/03/12 22:21
(http://e-vestnik.bg/)

Опозиция по руски - арест за бяла лентичка

Плакат срещу Путин на митинга на 24 декември. Снимка: ридус

Близо 60 души задържа вчера московската полиция край Червения площад “при опит да проникнат на територия, временно затворена от Федералната служба за охрана” на Русия, пише руският в. “Комерсант”.  Изданието помества подробности за вчерашната акция на опозиционното движение “За честни избори” под наслов “Белият площад”. Вчера Асошиейтед прес информира за 55 задържани.

Активистите се канеха да се разходят по Червения площад с бели лентички на дрехите - ленти, станали символ на опозицията по време на протестните митинги срещу властта от последните месеци. Столичните власти не успяха да открият основания, за да забранят проявата, затова просто блокираха достъпа до площада, пояснява “Комерсант”.

На 1 април, известен в Русия като Ден на глупака, движението “За честни избори” се кани да направи на глупаци полицаите, коментира в петък планирания протест в. “Новие известия” и отбеляза, че полицията традиционно открива нарушения в подобни акции.
Московски служители на реда сочеха вчера абсолютно празния площад и твърдяха, че там се изпробва паважът за танковия парад по случай Деня на победата - 9 май, пише “Комерсант” и цитира възмутена възрастна жена: “Имам не по-малко права от един танк!”.

Мъж, облечен с бял костюм - цвета на опозицията, бил посрещнат с ръкопляскания. Опозиционери скандирали “Путин, отваряй!”. Чуждестранни туристи, огорчени в началото от затварянето на площада, започнали трескаво да снимат. “Полицаите повлякоха към автобусите онези, които се опитваха да идат на площада, а после започнаха да задържат всички хора с бели ленти”, разказва всекидневникът. Девойка им предложила да задържат и нея, тъй като е с бял чорапогащник. Един от задържаните, получил припадък с гърчове, бил изнесен от лекари с носилки.

В събота и неделя в руската столица имаше общо три протестни акции, посочва “Московский комсомолец”. Според цитирани в материала екскурзоводи от Червения площад полицаи открито им заявили, че го затварят, за да не пуснат там хората с бели ленти. Близо 150 активисти полагали бели цветя пред загражденията. Протестиращите нямали нито плакати с политически лозунги, нито други агитационни материали, но били задържани към 20 души от опозиционното движение “Солидарност”.

Вестникът разказва и за откритата пресконференция на руски опозиционери в събота на Пушкинския площад в Москва, където се обсъждала идеята за протестен “Марш на милионите” в столицата на 6 май, в деня преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Владимир Путин.

Активисти на прокремълско младежко движение се явили на площада, преоблечени като Пушкин, Лермонтов и Достоевски, и чели техни произведения, прославящи Русия и съдържащи нападки срещу тогавашните руски либерали. “Събралите се започнаха да пъдят лъжекласиците, които в крайна сметка бяха отведени от полицията заедно с един прекомерно буен опозиционер”, пише “Московский
комсомолец”.

Съботната проява била според вестника “учудващо мирна” за разлика от неделния протест на опозиционното движение “Стратегия 31″ на Триумфалния площад в Москва. Активистите планирали флашмоб и по време на хепънинга се предвиждало доброволно да влязат в затворническите коли. В последна сметка обаче били задържани “над 60 души - повечето недоброволно”.

Сред задържаните бе лидерът на движение “Другата Русия” Едуард Лимонов. През изтеклото денонощие впрочем бяха пуснати почти всички. Срещу младеж, запратил горяща факла към полицай, ще бъде образувано наказателно дело - обгорено е лицето и част от униформата на пострадалия, добавя “Московский комсомолец”.

Днес лидери на нерегистрирани партии в Русия ще се срещнат с президента Дмитрий Медведев, пише “Независимая газета” и напомня, че се очаква държавният глава да подпише новоприетия закон, либерализиращ създаването на партии във федерацията.

Координаторът на опозиционния “Ляв фронт” Сергей Удалцов съобщи в събота на митинга на Пушкинския площад, че опозицията ще се концентрира на два основни лозунга: “За честна легитимна власт” и “За Русия без Путин”, отбелязва изданието и коментира: “Лагерът на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване