04/03/12 19:02
(http://www.klassa.bg/)

Половината от българите дишат замърсен въздух

Повече от половината от българите са засегнати от замърсяването на въздуха с прахови частици, съобщи БНР. Оказва се, че равнището на тази замърсеност надвишава европейските норми. Основни замърсители са ТЕЦ-овете и транспортът. Излъчваните от тях газове са причина за редица заболявания, посочи Деница Манчева от Центъра за изследване на демокрацията /ЦИД/. По думите й основно се поразяват дихателните органи и се причиняват редица алергии, поради което е нужно вземането на спешни мерки в редица сектори. По данни на ЦИД едва 7% от населението са санирали жилищата си. Препоръките са да се усвояват по-добре евросредствата за енергийна ефективност, за да се избегне по-голямата консумация на енергия и по този начин да се намалят вредните емисии.
По данни от национално проучване, поръчано от екоминистерството, всеки пети българин не употребява вода за пиене от чешмата. 41,6% от клиентите на общински ВиК твърдят, че им се доставя вода с лошо качество. 52,1% от българите са съгласни да им се вдигне цената на водата, ако срещу това получават по-добро качество, показва още изследването.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване