04/04/12 19:53
(http://www.klassa.bg/)

Десислава Димитрова оглави Надзорния съвет на НЗОК

Зам.-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова е избрана за председател на Надзорния съвет на НЗОК, съобщи вчера пресцентърът на МС. Новият шеф на надзора в касата е зам.-министър от април 2010 г. Тя отговаря за общественото здравеопазване, деинституционализацията на домовете за деца, проекти и международни дейности на здравното ведомство. Заемала е и позиция на съветник на вицепремиера Симеон Дянков по здравни въпроси.
Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов пък е избран за редови член на НС на НЗОК. На вчерашното си заседание правителството освободи от поста досегашния председател на надзора Гергана Павлова. НС на здравната каса се състои от 9 членове. В него с по един представител участват пациентските организации, с двама представители са гилдията на работниците, служителите и сдруженията на работодателите и с четирима е държавата.
Преди два дни национално представените пациентски организации предложиха законодателни промени за повишаване събираемостта на здравните вноски. Според тях това може да стане с повишаване на тавана върху здравното осигуряване. Сега максималната сума, върху която се удържат 8% за здраве, е 2000 лева. Пациентските организации предлагат тя да се вдигне на 5000 лева. Преди това пък здравният министър Атанасова лансира за дебат идеята си за ограничаване на достъпа до административни услуги на хората, които не си плащат вноските. По неофициални данни броят на здравно неосигурените българи е между 1.2 и 1.8 милиона души. До края на тази седмица свое становище за вариантите за редуциране на цените на лекарствата трябва да оповестят и сдруженията на фармацевтичните асоциации.



Заплатите в „Спешна помощ“ можело да се повишат с вътрешни резерви


Трябва да се търси начин заплатите в „Спешна помощ“ да се повишат чрез вътрешни икономии на средства, а не с увеличаване на бюджета, което е трудно постижимо в този момент. Това заяви вчера пред БНР новият зам.-министър на здравеопазването д-р Минчо Вичев. Според него идеята на Десислава Атанасова за увеличение на възнагражденията в „Спешна помощ“ до 20% чрез трансфер от финансовото министерство или за сметка на капиталовите разходи трябва да бъде обсъдена, ако не може да бъде намерено друго решение. Вичев обясни още, че в досегашната си работа се е стремил да търси предимно вътрешни резерви и чак след това – преструктуриране на наличните бюджети.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване