04/05/12 04:12

Софиянци, спасете варненската Морска градина!

Софиянци, пловдивчани, перничани и всички българи извън Варна, 

С риск да загърбим принципа на неутралност, който всяка себеуважаваща медия трябва да спазва, Ви призоваваме да помогнете на Варненци да спасят своята Морска градина. Явно е, че Варненци не заслужават парка си, тъй като не оказват почти никаква съпротива на плановете за застрояване на Морската градина. Помогнете им, защото те не ценят това, което имат!

Редактор Грамофон.com


Хронология :

Миналото:

"След Освобождението, през 1881 г. кметът на Варна Михаил Колони предлага да се създаде градска градина около театъра и приморски парк. Идеята му се възприема доста скептично от местния парламент, който отпуска незначителна сума за начинанието. Настойчивостта на кмета и част от обкръжението му обаче постепенно се увенчават с успех. Обособени са 26 декара парк и са засадени 130 дървета. Известният археолог Карел Шкорпил, който живее във Варна, кани по настояване на общината чешкия паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбрун и Белведере във Виена. Архитектът взима присърце възложената му задача и мястото бързо е почистено, картографирано и са засадени първите редки растения." - уикипедия

За целта, Шкорпил е обикалял варненци, с шапка в ръка и е събирал пари за откупуване на земята на частните имоти намиращи се в Морската градина.

Настоящето:

http://www.varnautre.bg/misia_varna/31699-pusnaha_stroitelstvoto_v_morskata_gradina

Пуснаха строителството в Морската градина 26 март 2012, 12:57 | ВарнаУтре

http://www.varnautre.bg/misia_varna/31781-оbshtina_varna_e_noviat_stopanin_na_yadroto_na_morskata_gradina  Община Варна е новият стопанин на ядрото на Морската градина 28 март 2012, 15:43 | ВАРНАУТРЕ

http://petel.bg/GERB-RAZRESHI-GRADEZHITE-V-MORSKATA-GRADINA__14019 ГЕРБ РАЗРЕШИ ГРАДЕЖИТЕ В МОРСКАТА ГРАДИНА, 28.03.2012, 18:14 - petel.bg

http://www.moreto.net/novini.php?n=167426

Одобряват строителство в паркова среда за Морската градина във ВарнаДнес+ Понеделник, 26 Март 2012 12:22,

„Гуцанов определи решението на Общинския съвет да се строи извън историческото ядро на Морската градина като „поредното безобразие, което се случва в града ни“. Според него то трябва да се разшири като територия, за да се запази от градежи, но интересите на „10,20 или 30 човека“ в града са застанали над тези на всички варненци.” DarikNews.bg,Четвъртък, 29 Март 2012 12:12

Морската градина трябва да си остане национален парк под защитата на Министерството на културата, защото тя е не само исторически и архитектурен паметника на културата , но и укрепва и е част от бреговата ивица на България! (с основание чл. 18 (1) предположение второ, пето и шесто от Конституцията тя е изключителна държавна собственост. Предприетите действия от Правителството и Общинския съвет противоречат на тези норми, както и на чл.15 от Конституцията).

Чл. 15. Република България осигурява опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства и ресурсите на страната.

Чл. 18. (1) Подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост.

(6) Държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото.

Миналото не можем да променим, но настоящето зависи само от нас - гражданите на града и страната!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване