04/05/12 18:36
(http://www.klassa.bg/)

Анан очаква спиране на военните действия в Сирия до 12 април

Специалният пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан очаква до 12 април сирийският президент Башар Асад да изпълни подписаното мирно споразумение и да спре огъня срещу бунтовниците, съобщи Би Би Си. Скептично относно плана се изказа френският външен министър Ален Жупе, според когото Асад "само ни разиграва".
Русия предупреди Великобритания и нейните партньори да не въоръжават бойците на сирийската опозиция. По думите на руския външен министър Сергей Лавров дори западните нации да решат да въоръжат сирийската опозиция „до зъби”, бунтовническите бойци ще бъдат безсилни да победят по-добре въоръжената и все още по-голяма лоялна национална армия. „Касапницата ще продължи години”, смята Лавров.
Въпреки че официалните власти в Дамаск твърдят, че са изтеглили част от военните сили, и вчера продължиха ожесточени сражения в предградия на столицата, като само от началото на седмицата са загинали най-малко 170 души според правозащитни организации. Само за последните 24 часа над 1000 мирни граждани на Сирия са потърсили убежище в Турция, предаде АФП. От началото на бунта над 20 000 сирийци са избягали в съседни държави. Турският Червен полумесец очаква до 500 000 бежанци, като вече са построени лагери за 13 000 и 20 000 души.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване