04/05/12 18:33
(http://www.klassa.bg/)

Атина бе обхваната от безредици след показно самоубийство на пенсионер

Протестиращи влязоха в сблъсъци със силите за справяне с безредиците в Атина в сряда вечерта часове след като пенсионер се самоуби пред парламента в гръцката столица, съобщи Би Би Си.
77-годишният фармацевт, идентифициран от гръцките медии като Димитрис Христулас, се застреля в главата на площад „Синтагма“ малко преди 9 часа сутринта в сряда. Той остави предсмъртно писмо, в което обвинява правителството, че е орязало пенсията му до минимум. „Правителството отне всички средства за моето оцеляване, което се крепеше на една много достойна пенсия, плащана от мен в продължение на 35 години без никаква помощ от държавата. Тъй като напредналата ми възраст не ми позволява да реагирам, не виждам друго решение освен този достоен край, за да не бъда принуден да ровя в боклука за храна.“ Това пише в предсмъртната бележка, намерена от полицията.
Близо 1500 протестиращи се събраха на мястото на самоубийството. Десетки хора оставиха цветя, свещи и послания, някои от които гласяха: „Това не е самоубийство, а убийство“ и „Икономиите убиват“. Демонстрацията прерасна в насилие по-късно вечерта, след като младежи започнаха да хвърлят петролни бомби и камъни срещу полицаите, а те отговориха със сълзотворен газ. Според АФП двама журналисти са пострадали, след като са били изблъскани грубо от полицаите от мястото на инцидента въпреки опитите им да се идентифицират.
Премиерът Лукас Пападимос нарече смъртта на пенсионера „трагична“. „В тези тежки часове за нашето общество всички – и държавата, и гражданите, трябва да подкрепим онези сред нас, които са отчаяни“, каза той.
Гърция разчита на международни заеми от май 2010 г. За да си ги осигури, Атина е принудена да прилага сурови икономии, да орязва пенсиите и заплатите и да повишава данъците. Затягането на коланите обаче влоши рецесията и доведе до загуба на хиляди работни места, припомня АП. В момента един на всеки петима гърци е без работа, а сред младите хора безработицата достига 48%. Самоубийствата са се увеличили с 18% през 2010 г. в сравнение с предишната година според данни на Ройтерс. В Атина сложилите край на живота си са с 25% повече. Миналата година са подадени 5000 сигнала към горещата линия за превенция на самоубийствата – два пъти повече, отколкото през 2010 г.



Гръцки туристи към Борисов: Искаме премиер като вас

В Гърция искаме премиер като вас - патриот и отговорен, който строи в държавата. Това казаха гръцки туристи на министър-председателя Бойко Борисов по време на посещението му в град Сандански, съобщи БГНЕС.
Гръцкият финансов министър от своя страна предупреди, че ако заплатите в страната станат като българските, това няма да реши проблемите на Гърция. "Мисля, че намаляването на заплатите до нивото на тези в България няма да реши проблема на страната, тъй като, ако въпросът бе толкова прост, то България щеше да е решила проблемите си", каза Филипос Сахинидис, цитиран от АФП. Той припомни, че България е изправена пред голяма безработица и че среща трудности да привлече инвеститори въпреки ниските си заплати.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване