04/05/12 21:29
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Лоши новини за българската икономика

Напоследък се събраха доста лоши новини за българската икономика.

Индустрията спада с 3.6% на годишна основа през януари - за първи път от близо две години.

Износът падна с 10.2% на годишна база през януари - за първи път от над две години.

Безработицата продължава да се увеличава и през февруари вече е 12.4% - най-високото ниво от осем години насам, при това голяма част от реално безработните не са регистрирани и статистиката не ги отчита.

България вече четири години не догонва по доходи средния европеец, за разлика от десетилетието преди този период.

Според последните прогнози на Европейската комисия българската икономика е в стагнация през първото тримесечие на 2012 г. Не е изключено да се окаже, че има спад, който ако продължи и второто тримесечие България технически ще влезе в рецесия.

Спадът в търговията на дребно се засилва и през февруари обемът на търговията е с 6.4% по-нисък спрямо същия месец на миналага година.

Крайно време е да се замислим сериозно за причините. И да ги търсим не навън, а в България.

От блога “Икономика на всичко” - iordanmateev.blogspot.com

————————–
* Йордан Матеев е икономически журналист, гл. редактор на българското издание на сп. “Форбс”. Член е на УС на Българската макроикономическа асоциация. Работил е като репортер в “Плюс-минус” на БНТ, икономически редактор в “Капитал” и главен редактор на изданията на The Economist в България. В блога си “Икономика на всичко” той пише оригинални мнения за икономика, политика, държавно управлениe и др. Неотдавна спечели наградата на Българската уеб асоциация за блог в категорията “Бизнес, икономика и финанси”. Виж още текстове от автора в блога му iordanmateev.blogspot.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване