04/05/12 15:35
(http://www.klassa.bg/)

Създадоха слънчеви батерии по-тънки от паяжина

Изследователи от Токийския университет и университета “Йоханес Кеплер” в Австрия са създали слънчеви батерии, които са по-тънки от “типичната нишка на паяжина”, предаде АФП.
Дебелината на батериите е около 1,9 микрометра (0,000019 м). Това е над десет пъти по-малко от най-тънките слънчеви батерии, съществуващи в момента, които са с дебелина 25 микрометра, подчертават изследователите. За създаването на батерията върху основа, дебела 1,4 микрометра, е нанесено мастило, съдържащо органичен полупроводник. В резултат само 25% от размера на устройството се дължи на дебелината на електродите, останалото е основата от изкуствени материали. Това прави новите енергийни източници и достатъчно гъвкави, за да се увият около човешки косъм.
Ултратънките батерии означават, че “не чувствате теглото им и са еластични”, подчертава изследователят Цуйоши Секитани от Токийския университет. “Можете да прикрепите устройството към дрехите си като значка, за да събира електричество. Възрастните хора, които искат да носят сензори, които да следят здравословното им състояние, няма да трябва да носят батерии”, добавя той. Устройствата произвеждат само 10 вата на 1 грам тегло, като оползотворяват едва 4,2% от слънчевата енергия, далеч по-малко от обикновените батерии, но производителността не намалява при сгъване. Новите батерии са и евтини, добавя екипът. Секитани подчерта, че е възможно клетките да се направят по-големи, като добави, че с размера се увеличава и производителността на слънчевите батерии.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване