04/06/12 22:17
(http://e-vestnik.bg/)

Уиски, вятър и петрол - бъдещето на Шотландия

Юръп прес

През 2014 година Шотландия ще се произнесе дали иска да бъде независима. Страната има петролни залежи в Северно море, които могат да я превърнат в една от най-богатите страни в света.

“Това е петролът на Шотландия” (изявление, напомнящо на лозунга от предизборната кампания на Бил Клинтън - “Това е икономиката на САЩ”) днес е един от лозунгите на най-популярните шотландски политици.

Още през 1974 г. Шотландската национална партия подхвърли идеята, че Шотландия би трябвало да притежава до 90 % от петролните залежи в Северно море. През годините тази идея се стана един от основните поводи за съжаление и горчивина за шотландските националисти.

Очаква се сега, когато лидерът на ШНП и премиер на Шотландия сър Алекс Салмънд подготвя страната си да се произнесе до две години по въпроса за евентуалната независимост, идеята за шотландското владение на голяма част от петролните залежи в Северно море да се превърне в един от основните аргументи в кампанията на шотландските националисти. За тях бъдещето на Великобритания зависи именно от (решаването на) въпроса с петролните залежи.

Откакто се знае, че разработването на петролните залежи в Северно море може да доведе до натрупвани на богатство, ШНП не спира да обвинява британските правителства, че само пилеят приходите от този източник на доходи.

Националистите се вдъхновяват от примера на Норвегия. Тази страна с население 5 милиона души или почти колкото са и жителите на Шотландия, спести съществената част от приходите от петролната промишленост, за да ги инвестира в националната пенсионна система, която днес разполага с капитал, равняващ се на 434 милиарда евро.

Според ШНП, ако се прокара черта на изток от англо-шотландската граница, северно от Берик, то разделението на териториалните води ще даде на Шотландия контрол върху почти всички залежи от петрол и природен газ в Северно море.

Днес шотландското правителство подготвя аргументите си, за да претендира върху 90 % от петролните залежи, паралелно с подготовката на референдума за независимост на Шотландия.

Според изчисленията на кабинета петролът в Северно море може да донесе печалби от 54 милиарда британски лири (64 милиарда евро) през идните пет години. В качеството си на “актив” петролът в Северно море е оценяван на 1 трилион британски лири (1,11 трилиона евро) като се вземат предвид всички петролни резерви.

Според Алекс Салмънд това петролно богатство, съчетано със силния потенциал на Шотландия да произвежда ток от енергията на вятъра и на моретата, както и с другите национални промишлени отрасли, като производството на уиски, би могло да я постави на шесто място сред страните от Организацията за сътрудничество и икономическо развитие, далеч пред останалата част от Великобритания, която сега е на 15-о място.

Все пак Салмънд ще трябва да успокоява експертите от бранша, които се питат дали Шотландия ще им предложи същите гаранции като дадените на Великобритания, когато става дума за международното влияние, законодателството и данъчната политика.

Според експертите петролните компании и инженерните фирми, участващи в разработването на петролните залежи в Северно море, ще претеглят плюсовете и минусите на евентуалната независимост на Шотландия.

Тези фирми биха могли по-специално да се окажат в позицията да жонглират между два данъчни режима и две различни законодателни системи - на Великобритания и на Шотландия. Великобритания например има свои собствени здравни и екологични служби, контролирани от британското правителство, докато Шотландия все още не е създала подобни ведомства.

Независима Шотландия ще бъде и една от най-малките членки на ЕС. Така че човек може да се запита дали тогава Шотландия ще може да си съперничи по политическото влияние с Великобритания в Брюксел и на международната сцена.

Възниква и проблемът за дългосрочните разрешителни за експлоатация на петролните залежи, издадени от британското правителство на компаниите. Повечето от тях са с продължителност от 30 години. Така ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване