04/07/12 08:42
(http://radiomilena.com/)

Европа масово застарява

На 7 април се отбелязва Световният ден на здравето. Тази година темата е застаряването на населението и здравето. Световната здравна организация призовава да се предприемат спешни действия, за да се гарантира, че в момент, когато населението на света застарява бързо – хората в напреднала възраст ще живеят във възможно най-добро здраве.
Според официални данни на НСИ – прогнозното население на България през 2060 г. ще бъде около 5,3 милиона души, информира bTV. От прогнозните данни се вижда, че младите хора следващите 20 години у нас ще бъдат около 1 милион.
Хората в продуктивна възраст между 20 и 40 години през 2060 ще бъдат около 1,3 милиона души, между 40 и 60 години – около 1 милион души и над 60-годишна възраст – приблизително 2 милиона души, цитира Econ.bg.
Данните ясно показват тенденцията, че пирамидалната структура на населението се обръща и приблизително на двама пенсионери – през 2060 г. ще се пада по един работещ.
Подобна е и структурата на населението в ЕС, сочат данни на Евростат.
През 2000 г. в ЕС са живели около 480 млн. души – днес техният брой достига 500 милиона, като приблизително 100 милиона живеят в страните, които ще се присъединят при ново евентуално разширяване на ЕС.
Според данни на Евростат, населението на ЕС в трудоспособна възраст – между 15-64 години, е малко повече от две трети от общия брой на населението в общността.
Междувременно застаряващото население на Стария континент – над 64-годишна възраст, значително се увеличава във всички страни.
Според експерти, никога досега населението на Европа не е било оформено като обърната пирамида – с най-старата възрастова класа най-отгоре и най-малката възрастова класа – най-отдолу.
Данни на Евростат сочат, че през 1960 г. пирамидата е имала нормална структура – средно трима млади европейци – на възраст до 14 години са били срещу всеки възрастен човек.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване