04/08/12 16:19
(http://www.klassa.bg/)

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Останахме коректен партньор на бизнеса

Столичната община приключва първото тримесечие на годината със събрани 80,9 млн. лв., като те са с 1,2 млн. лв. повече от същия период за 2011 година. С най-голям дял в приходите са събраните средства от данъка върху недвижимите имоти и таксата за битовите отпадъци.
Столична община няма просрочие на плащанията към бизнеса, което ни прави коректен партньор във време на криза.
До края на март общината е събрала 21,76 млн. лв. задължения за данъци и такси от минали години. Това се дължи на добрата работа на ревизионните екипи.
Всички знаем, че бюджетът на БАН не е по-добър от този на Софийския университет например, но академията заплаща всички данъци и такси към общината в срок, за разлика от университета. Имаме опит с културните институти - разсрочихме задълженията на Народния театър, предложих подобен подход и към ръководството на Софийския университет, но за мое съжаление те продължават да оспорват констатираните вече задължения, без да водят разговор за погасителен план.

За бездомните кучета

Очаквам промените в наредбата за домашните кучета да са факт на 9 април.
Обществено известен стана фактът, че за да се изпълнят условията за 500 кучета, са необходими 6 милиона лева. Искаме да се премахне и надзорът от страна на граждани и екоорганизации към кучетата на улицата. За мен е важно да се приберат глутниците от
улиците на града. Очаквам промените да станат факт и тогава може да се състави график със сроковете за изграждането на временните приюти и броя на кучетата, които могат да се приберат в тях.
Проблемът с бездомните кучета не е възможно да се реши веднага, но трябва да се ускори решаването. Европейските норми не изключват евтаназирането на агресивните животни или и на други, ако това е позволено от местното законодателство. Разпоредила съм на „Екоравновесие“ да се засили контролът върху грижата на надзорниците в момента. Ако се установи, че осиновеното куче е на улицата, то пак ще се прибира в приют. Кастрацията и осиновяването на бездомните кучета биха намалили значително броя им по улиците.
Добра практика в работата между общината и екозащитниците е приютът край Горни Богров, където има активна кампания за осиновяването на животни тук и в чужбина.

За проектите

С изграждането на новата инфраструктура правим всичко възможно да не се затруднява движението в града. Със сигурност ще има затруднения, но моля хората за разбиране. 2012-а ще бъде годината на приключването на строителството на метрото в по-голямата част на града и на началото на строителството на кръстовища на две нива.
Мога да се гордея, че изграждаме канализация, а и с всяко засадено ново дърво. Пешеходната зона по „Цар Освободител“ ще е спокойно място в трафика след завършването на реконструкцията. Заедно с метрото разкрихме и културно-историческото наследство, което ще направи града по-интересен за гостите му.
Общината работи по програма за ремонт на уличната мрежа. Надяваме се и повече хора да се включат в мерките за подобряване на енергийната ефективност. До лятото ще бъдат готови типовите проекти, които изготвя направление „Архитектура и градоустройство“. Безплатно
ще се предоставя и строителното разрешително за мерките по подобряване на енергийната ефективност.
От 2000 г. до 2011 г. в София са вложени 2,5 млрд. лв. в изграждането на инфраструктура - средства от държавата и общината. За последните три години вложените пари са 1,37 млрд. лв.
За предложението на главния архитект на София Петър Диков за отдаването на прилежащи територии към жилищните блокове мисля, че това е добро намерение, но не бива да се бърза с приемането му, а да има сериозен правен анализ за плюсовете и минусите. Очаквам активност и от общинските съветници при обсъждането на наредбата.

За оставките в СОС

За оставката на общинския съветник от ГЕРБ Денка Кушвалиева мога да кажа, че отговорността е лична. Не бива да остава и грам съмнение у гражданите, което да пречи на изпълнението на поетата обща кауза. Трябва да се предпочете общественият интерес пред личния.
Към Иво Тонев, който също напусна СОС, мога да изкажа само благодарности. Благодарение на отговорната му работа като председател на комисията по младежта и спорта в СОС той даде началото на много сериозно обновяване на спортната инфраструктура в града.

Пред БТА, със съкращения.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване