04/08/12 16:42
(http://www.klassa.bg/)

Най-богатите изгубиха 9 млрд. долара за седмица

Само през изминалата седмица 20-те най-богати хора на планетата са изгубили общо 9,1 млрд. долара поради възобновените опасения, че европейската дългова криза може отново да се задълбочи, съобщава Bloomberg, цитирана от Investor.bg. Несигурността причини най-чувствителния спад на Standard & Poor’s 500 от началото на годината. Индексът на големите американски компании се понижи с 0,7% до 1398 пункта, приключвайки със загуби трета седмица от началото на 2012 г. STOXX Europe 600 се раздели с 1,6% до 259 пункта. Глобалните пазари реагираха на слабия ДЦК аукцион в Испания и протоколът от мартенската среща на Федералния резерв, според който щатската централна банка все още не е готова да предостави допълнителни монетарни стимули. През миналата седмица се повиши доходността по облигациите на Испания, Италия и Франция.
През последните дни състоянието на мексиканеца Карлос Слим е намаляло с 1,5 млрд. долара, след като до приключването на сесията в сряда акциите на неговия телеком, America Movil SAB, се понижиха с 2,2%. Поради предстоящите великденски празници, в четвъртък фондовият пазар в Мексико беше затворен. С нетно състояние от 69,2 млрд. долара 72-годишният магнат остава най-богатият човек в света.
Това е нещо като сверяване на часовниците, казва Лео Гроховски, инвестиционен директор на базирания в Ню Йорк BNY Mellon Wealth Management. Супер богатите са сред най-предпазливите инвеститори в света. Скептицизмът все още е доста висок и те са много, много изнервени, допълва той.
През миналата седмица Ли Ка Шин, вторият най-богат човек в Азия, изгуби 144 млн. долара. След края на сесията в Хонконг акциите на неговата основна компания, пристанищният оператор Hutchison Whampoa Ltd., се понижиха с 1,1%. Hang Seng Index е бил на червено през 5 от последните 6 дни. В класацията на богатите Ли, който е на 83 г., заема 15-о място с 23,8 млрд. долара. Бразилецът Ейке Батиста се раздели с 574,4 млн. долара, след като от началото на седмицата акциите на неговата OGX Petroleo & Gas Participacoes SA се понижиха с 3%. На 4 април International Business Machines Corp., най-голямата компютърна компания в света, купи 20% от технологичното подразделение на Batista - SIX Automacao. Двете компании ще създадат технологичен център, който ще обслужва клиенти от Бразилия, Чили, Колумбия и Перу. Батиста, чието състояние през седмицата, приключила на 1 април, се повиши със 7,2 млрд. долара, след като 55-годишният предприемач продаде 5,6% от своя компания за добив на суровини, се нарежда на 10-о място сред най-богатите в света. Неговото състояние възлиза на 33,5 млрд. и от началото на годината е нараснало с 49%. Състоянието на испанския собственик на търговски вериги Амансио Ортега, на 76 г., се понижи с 1,2 млрд. долара до 39,4 млрд., след като акциите на Industria de Diseno Textil SA, собственикът на модната верига Zara, изгубиха 0,3%.
По-време на последната сесия испанският Ibex се понижи до 7-месечно дъно поради опасенията, че на правителството в Мадрид също може да се наложи да потърси международна помощ. Щефан Ресон, на 64 г., председател на шведския текстилен гигант Hennes & Mauritz AB, изгуби 4 позиции до 17-о място в класацията, след като неговото състояние намаля с 1,4 млрд. долара до 23,2 млрд. долара. През последните 4 дни акциите на H&M се понижиха с 3,8%. Съоснователят на Microsoft Corp. Бил Гейтс, на 56 г., заема второто място в класацията с 63,2 млрд. долара. През изминалата седмица той е изгубил 558,1 млн. долара. Уорън Бъфет, на 81 г., е трети с 45,2 млрд. долара.От началото на годината тримата най-богати мъже на планетата са спечелили общо 17,2 млрд. долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване