04/08/12 16:12
(http://www.klassa.bg/)

Юри Асланов, социолог: Няма да има предсрочни избори

- Г-н Асланов, да очакваме ли ГЕРБ да предизвика предсрочни парламентарни избори, както прогнозират някои наблюдатели?
- Не е логично. Няма да има предсрочни избори. Ако направим преглед на всичко онова, което се говори много, отдавна трябваше да сме закрили цялата държава. Това, което се говори, няма нищо общо с действителността.

- От къде се лансират тези внушения?
- Не знам от къде. Може би е в интерес на управляващите да държат в напрежение всички останали, защото управляващите по принцип винаги са в най-добра готовност за участие в едни избори. На опозицията й трябва по-дълго време да се подготви.

- През последните дни се твърди, че има повишаване в рейтинга на президента, на премиера, на кмета на София и еврокомисаря Кристалина Георгиева. Как можем да обясним това?
- Като изключим Росен Плевнелиев при когото наистина има, при другите няма промени. При Плевнелиев има заради едно просто обстоятелство. Той наскоро стана президент и институционално започна да придобива по-висока популярност. Това винаги се случва с новоизбрани президенти. При него технологията е такава. При останалите няма промяна. Те са запазили положителния си рейтинг – доверието превишава недоверието.

- Предполага се, че ако изборите се проведат днес, ГЕРБ няма да спечели мнозинство?
- В момента нито една политическа сила не би могла да разчита на самостоятелен успех, но до изборите има много време. При динамиката, която наблюдаваме, могат да се очакват много неща. Не вярвам някой да се ангажира с прогноза какво ще се случи догодина. Към този момент данните са такива, че нито една политическа сила не може да разчита на самостоятелен успех. Трябва или да прибегне към коалиция с някой друг, или да се опита да повтори опита да състави правителство на малцинството, което в случая с ГЕРБ се оказа успешен. Но ГЕРБ не може да разчита и на резултат, равностоен и на този, който постигна през 2009 година, по две причини. Първо, защото има оттегляне, има разочарование на една част от бившите избиратели на ГЕРБ. Има по-ниско ниво на подкрепа. Второ - изборите няма да се проведат по избирателната система, която позволяваше бонус от 15 депутати повече с мажоритарни избори. Това няма да го има, заради което номиналният резултат на ГЕРБ ще е по-слаб и много по-трудно ще бъде създаване на правителство на малцинството. Освен ако предварително не разчита на мълчаливата подкрепа на друга парламентарно представена политическа сила. Тук имам подозрения по адрес на ДПС.

- Напоследък се правят много спекулации за коалиции с участието на ГЕРБ. С коя партия е възможно да се коалират управляващите?
- ГЕРБ продължава да използва в риториката си враждебност към всички останали партии, но има и нелогични коалиции. Една такава нелогична коалиция би била между ГЕРБ и ДПС. Тоест, да има фактическа коалиция, без тя да бъде афиширана. Така както беше през 1991 година между СДС и ДПС поне за година и половина.

- Очаква се успешна реализация на формированието на Меглена Кунева. Вие споделяте ли този оптимизъм?
- За разлика от други колеги не смятам, че тази все още неродена партия има чак такъв потенциал, който да я превърне в ключов фактор при формирането на следващото Народно събрание. Освен това партията все още не е формирана, не е обявена платформа, не е дадена ясна и безапелационна заявка за идеологическа позиция. Нека да изчакаме да се създаде тази партия и тогава ще измерим с точност нейния потенциал.

- Приемате ли прогнозата, че партии като ДСБ и „Атака“ може да не бъдат парламентарно представени в следващото Народно събрание?
- ДСБ, ако се яви самостоятелно на изборите, със сигурност няма да бъде парламентарно представена партия. За „Атака“ още не бързам, защото там наистина има криза, но националистическата електорална маса е доста устойчива. Тя не е загубена. В момента има объркване и разпръскване на избиратели между различни алтернативи или заявки за такива. Най-вече между „Атака“ и това, което обяви като проект Слави Бинев, това, което направи бившата съпруга на Волен Сидеров - Капка Георгиева, и групата около телевизия СКАТ. Бившата „Атака“ не е загубена. Въпросът е, че в момента е разпръсната и объркана между различните заявки на бивши съмишленици, които вече не са в един отбор. Като цяло потенциалът се запазва.

- До какво ще доведе конфликтът Първанов-Станишев?
- Това ще доведе до избирането на единия за нов председател на БСП. Оттам нататък конфликт няма да има. Този конфликт обаче се отразява негативно на партията. Много хора са разколебани и объркани от случващото се. Ако тази публична разправия продължи и след конгреса, рискът за партията е голям.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване