04/09/12 17:33
(http://www.klassa.bg/)

Главният мюфтия на Сърбия се кандидатира за президент

Главният мюфтия на ислямската религиозна общност в Сърбия - Муамер Зукорлич - ще е един от кандидатите за предсрочните президентски избори на 6 май, съобщи сръбският в. "Политика". Той е обявил кандидатурата си след визита в ОАЕ. „Решението ми се основава на факта, че страната и обществото са на ръба на пропастта и би било себично да гледам как потъват”, обяснява мотивите си висшият духовник. "Кандидатурата на Зукорлич за президент показва, че Сърбия е свободна държава и благодарим на Бога за това", пък казва в негова подкрепа белградският мюфтия Мохамед Юсуфпахик. В интервю за „Блиц“ той прави паралел с новоизбрания държавен глава на Германия - Йоахим Гаук, който е бивш евангелистки пастор. Привърженици на Зукорлич казват, че ако той спечели, страната автоматично ще получи огромни инвестиции от Саудитска Арабия, Иран, Катар и Кувейт. Според официални данни мюсюлманите в Сърбия са само 3,42%.
Въпреки че президентските избори са толкова скоро, все още не са ясни всички кандидати за поста. Предварителни социологически проучвания на Transparency Serbia показват, че подалият оставка президент Борис Тадич, лидер на Демократическата партия, и основният му опонент и лидер на Сръбската прогресивна партия - Томислав Николич, печелят 2/3 от гласовете както за президентските, така и за парламентарните избори на същата дата, но не е реалистично да се говори за коалиция на техните партии в парламента.
Друг от кандидатите за президент - Ивица Дачич, лидер на Сръбската социалистическа партия и вътрешен министър, е цитиран от Б92 да казва, че "за нищо на света" няма да позволи на някого да жертва Косово или Република Сръбска в името на ЕС.
14 души, сред които 12 полицаи, бяха леко ранени вчера при протест на жители на предградието Ресник на Белград срещу настаняването на около 20 ромски семейства, предвидено от общината. Жителите са замеряли полицаите с камъни и бутилки . Кметът на столицата Драган Джилас осъди инцидента, но призна, че е етнически мотивиран, предаде АФП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване