04/09/12 19:59
(http://www.klassa.bg/)

Закон пазел от съд министрите от тройната коалиция

Закон за амнистията пази и до днес от търсене на отговорност на министрите от тройната коалиция за далаверата с АЕЦ „Белене“ , оплака се пред бТВ премиерът Бойко Борисов. "Този закон е важал 4 години и е пазил всичките министри. Той освобождава за в бъдеще от наказателна отговорност тези хора. Вследствие на Закона за амнистията, който важеше, с цялата си наглост го бяха направили да важи до края на 2009 година, сиреч да не важи за нашето правителство", обясни министър-председателят. И попита: "Представете си, че днес обявявам, че ГЕРБ приема закон, който ни защитава от всякакви престъпления, които направим. Ако го кажа това, как ще реагира българското общество".
Премиерът се е консултирал с прокурора Николай Кокинов дали управляващите могат да дадат на съд предишните управляващи за „огромната далавера с АЕЦ „Белене“. „Прокурорът Кокинов ми отговори: „Дори да се скъсаме от работа и всичко да извадим, накрая ще излезе заключение, че поради Закона за амнистията, те няма да могат да бъдат осъдени. За нашите министри си важат всички закони“. Това ми го каза прокурорът Кокинов. Аз му казах: „Кажете кое е нарушение поне, за да можем да кажем поне какво са нарушили", пресъздаде разговора им министър-председателят.
По думите му най-важното във всяка една държава е обществената поръчка, „сиреч как се избира един изпълнител на нещо“. Според него по онова време втората ни атомна централа е била почти готова, оборудването е било доставено в България. „Спокойно можело да я довършат за година и вече 10-15 години да работи. БСП не са искали да строят тази централа и затова като я почват от 2006 до 2009 г., нищо не я правят, освен да изхарчат едни пари“, възмути са Борисов. Според министър-председателя другата хватка, която предишните управляващи правят, е, че не подписват договор. „Може ли да строите централа без договор. Те правят рамково споразумение. Става въпрос за гигантска далавера още от самите юридически похвати, с които подреждат проекта", обясни Борисов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване