04/09/12 17:36
(http://www.klassa.bg/)

Либия разследва Eni и Total за връзките им с Кадафи

Властите в САЩ и Либия разследват връзките на два петролни гиганта – италианската Eni и френската Total, с режима на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, съобщи „Уолстрийт джърнъл“.
Това може да попречи на амбициите на двете компании да разширят дейността си в страната с най-големи запаси на черно злато в Африка, след като конфликтът в Либия, довел до свалянето на Кадафи миналата година, почти напълно спря производството на петрол. Еni, която получава около 14% от общата си продукция от Либия, иска да удвои това количество, и да инвестира между 30 и 35 млрд. долара през следващото десетилетие, припомня изданието.
Либийската прокуратура разследва „либийските и чуждите оператори в страната“ за евентуални „финансови нередности“, обясни зам. главният прокурор Абделмаджид Саад. В писмо от миналия месец прокуратурата е поискала от либийската Национална петролна компания да предостави документи за дейността си. В писмото като пример за искани документи се посочват тези от петролните транзакции между Националната петролна компания на Либия и швейцарско-холандската Vitol Group и швейцарската Glencore International. Въпреки че разследването се фокусира основно върху ерата Кадафи, в писмото се посочва, че се изискват и документи за търговците от периода на гражданската война до момента. Сред разследваните компании са и Eni – най-голямата чужда петролна компания в Либия, и Total, поясни Саад. По думите му, ако се установят нарушения, „глобата ще е поне два пъти повече от сумата“, която е изгубило либийското правителство, и ще „засегне всички бъдещи договори“.
Новината за либийското разследване идва на фона на изпратените от Американската комисия по ценните книжа и борсите официални запитвания към Eni и Total във връзка с бизнеса им в Либия. Американският петролен гигант Marathon Oil Corp. също е трябвало да предостави документи за операциите си в Либия. От Eni наскоро поясниха, че разследването е във връзка с „определени незаконни плащания на либийски официални лица, вероятно в нарушение на американския закон за чуждестранните корупционни практики“. Италианската компания обяви още, че запитването се отнася до периода от 2008 г., когато Eni и други компании предоговориха дейностите си в Либия, до началото на 2011 г., когато започна бунтът срещу режима на Кадафи.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване