04/10/12 19:00
(http://www.klassa.bg/)

Дилма Русеф се скара на Обама за паричната политика

Паричната политика на богатите държави вреди на растежа на глобалната икономика, каза бразилският президент Дилма Русеф на среща с американския си колега Барак Обама в Белия дом в понеделник, предаде „Блумбърг“.
Русеф обяви още, че е притеснена от експанзионистичната парична политика, която „води до обезценяване на валутата на развитите страни и така вреди на растежа“ в бързоразвиващите се икономики. За да намалят разходите и бюджетните дефицити, развитите държави са станали твърде зависими от почти нулевите лихвени проценти, коментира Русеф пред бразилски репортери след срещата си с Обама. По думите й тази политика създава „монетарно цунами“, което вреди на Бразилия, като оскъпява валутата й и понижава експорта.
Обама, който за първи път приема Русеф в Белия дом от встъпването й в длъжност преди 15 месеца, каза, че търговията и инвестициите между САЩ и Бразилия са на „рекордни нива“. Американският президент обясни още, че Вашингтон драстично е съкратил времето, което отнема издаването на визи за САЩ на бразилски туристи. По данни на американската туристическа асоциация бразилците са похарчили 5,9 млрд. долара в САЩ през 2010 г. - повече, отколкото посетителите от всяка друга държава, като според експертите тази сума ще продължи да расте. Въпреки това Русеф каза, че би искала повече американски инвестиции в нейната страна, и определи откритите наскоро крайбрежни петролни залежи като възможност за разширяване на двустранните връзки.
По време на 75-минутната им среща, продължила с половин час повече от предвиденото, Русеф е повдигнала и въпроса за иранската ядрена програма, която Бразилия подкрепя, но САЩ смятат, че е с цел разработване на ядрени оръжия. Русеф е изразила притеснение, че санкциите срещу Техеран могат да предизвикат напрежение в Близкия изток и повишаване на цените на петрола, застрашавайки възстановяването на глобалната икономика, съобщи анонимен източник, цитиран от Ройтерс.
Предложението на Boeing за продажба на изтребители F-18 на Бразилия обаче не е било обсъждано по време на срещата, което вероятно означава, че шансът сделката да се състои е намалял. Това увеличава перспективата пред френската компания Dassault да получи договора на стойност най-малко 4 млрд. долара, коментира Ройтерс.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване