04/10/12 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Докъде може да падне безработицата в САЩ?

Гари Фрийман търси работа от 16 месеца. Той още не е готов да се откаже, но като човек на 60 г. не вижда много възможности пред себе си. Фрийман е един от петте милиона трайно безработни американци (т.е. над 6 месеца) в основата на кризата на трудовия пазар. Тежкото им положение е знак, че безработицата в страната може и да не падне до нивата отпреди рецесията, а да се задържи над очакванията на много чиновници. Фрийман, който е бивш директор по поддръжката в малък увеселителен парк, е изпратил 100 автобиографии. Но досега се е явил само на едно интервю през януари. „Опитах всичко възможно“, казва той. „Истински ме разочарова това, че работодателите изобщо не ми отговарят.“
Едно от най-големите предизвикателства пред председателя на Федералния резерв Бен Бернанке и колегите му е да разберат дали хората като Фрийман най-накрая ще си намерят работа, когато икономиката набере достатъчно скорост. Бернанке е оптимист и дори предвижда варианта за още стимули от Фед, които да насърчат търсенето и разкриването на работни места. Ако греши, централната банка рискува да наводни икономиката с пари в опита си да подпомогне хората, които никой не назначава. Вместо да смъкне безработица, Фед може да причини по-висока инфлация. „Американската политика е на кръстопът, който ще определи бъдещия облик на обществото“, смята Стивън Дейвис, икономист в Чикагския университет. „Сегашните решения ще повлияят живота на цяло поколение.“
Около 40% от безработните американци са загубили препитанието си преди повече от шест месеца. Това е над двойно повече от дела на хората, останали продължително време без стабилен доход малко преди рецесията от 2007-2009 г. Бернанке хвърля вината за дългосрочната безработица върху слабото вътрешно търсене от потребители и компании. В края на март той изтъкна данни, според които безработните отскоро също намират работа след много по-дълго търсене в сравнение с периода преди рецесията. Според него това оправдава свободната парична политика. Упоритата дългосрочна безработица е риск, защото може да унищожи напълно шансовете на хората изобщо да бъдат наети, смята той. „Създава се риск от атрофия на уменията и липса на желание за връщане в работната сила, което вероятно ще превърне цикличния проблем в структурен“, предупреждава Бернанке. Дългосрочната безработица има и други негативни ефекти върху икономиката. Изследване на института „Брукингс“ показва, че останалите без препитание при безработица над 8% губят двойно повече от бъдещите си доходи, отколкото, ако бъдат освободени при равнище от 6%.

Естествено равнище

Повечето представители на Фед смятат, че безработицата ще падне до около 5,2-6%, преди икономиката да загрее достатъчно, че да породи инфлация. Това „естествено“ равнище на безработицата е по-високо от прогнозата за около 5% отпреди три години. Много икономисти в частния сектор покачиха предвижданията си още повече. Credit Suisse очаква ниво от близо 6,5%, а UBS – от близо 7%.
„При това положение Фед ще загуби ефективност много преди да е разбрал“, коментира Адолфо Лоренти от Mesirow Financial. Той изчислява естественото равнище между 6,5% и 7%. Признаци за ръст в естественото равнище на безработицата се откриват в несъответствието между предлаганите позиции и квалификацията на търсещите заетост.
В производството на САЩ има повече от 600 000 свободни места поради липса на способни кандидати според проучване на Deloitte. Много от компаниите търсят предимно млади хора с по-съвременно образование.
В Кентъки строителна фирма отговори на рецесията като повечето от конкурентите си. От 2008 до 2010 г. Gray Construction е съкратила 51 от общо 245 служители. След като икономиката показа признаци на растеж, компанията започна отново да наема, като се фокусира най-вече върху завършилите университет специалисти.
„Трябва да имаме неотложна нужда, за да наемем някого, който не е от тази сфера и в крак с промените, за сметка на кандидат с диплома на инженер или строителен мениджър“, заяви президентът и изпълнителен директор Стивън Грей.
Друга възможна причина за покачването на естественото равнище на безработица е, че фирмите разчитат все повече на автоматизацията. На необучените да боравят с тази техника работници ще им е трудно да си намерят препитание. Причина за високата дългосрочна безработица е и липсата на мобилност сред хората, които дължат по ипотеките повече от стойността на имота си. „Не мисля, че хората са напълно наясно колко дълбок е проблемът“, заяви Майкъл Грийнстоун от Масачузетския технологичен институт. „Голямата рецесия ще живее в нашите домове още дълги години.“

Затягане на паричната политика

Фед купи $2,3 трлн. в ценни книжа и запазва лихвите близки до нулата вече повече от три години, за да подпомогне икономиката и да се пребори с най-резкия скок в безработицата от Втората световна война насам. Равнището й падна от 10% през 2009 г. на 8,2% през март, макар че в известна степен това се дължи на напълно излезлите от работната сила. Ако някои икономисти с право смятат, че естественото равнище на безработица е 7%, тогава Федералният резерв може да се окаже в затруднено положение скоро и трябва да затегне паричната си политика. Президентът на Фед в Минеаполис Нараная Кочерлакота прогнозира, че нивото рано или късно ще се повиши, а миналогодишното повишаване на инфлацията е било знак, че Фед изпада в затруднение. „В един момент ще ни излезе много скъпо от гледна точка на това, колко инфлация трябва да генерираме, за да намалим безработицата“, заяви Кочерлакота миналия месец.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване