04/11/12 19:11
(http://www.klassa.bg/)

Каним 11 банки да емитират новия ни облигационен заем в евро

Министерството на финансите е изпратило покана до 11 международни банки да участват в емитирането на нови български еврооблигации. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков вчера. С парите ще се финансира изкупуването на част от облигации за 1,7 млрд. лв., с които министърът на финансите от НДСВ Милен Велчев замени т. нар. Брейди облигации от стари дългове. Играчите на този пазар са 17, но 6 от тях не са проявявали интерес през последните 3 години към нашите книжа, обясни вицепремиерът. Затова те не са канени да участват.
„До средата на другата седмица банките трябва да ни изпратят своите ценови оферти. На базата на тях ние ще изберем кратък списък от 3 или 4 институции, които ще участват във втория тур. Той също ще трае една седмица. Така че до две седмици ще сме избрали 1 или 2 банки, които да водят емитирането на еврооблигациите ни“, обясни механизма Дянков. По думите му процедурата се опростява от това, че няма да правим емисия в долари, както преди. В писмото до банките-кандидати правителството изрично е посочило, че искаме облигации от 5 или от 7 години. Ако всичко мине добре, до месец емисията може да е факт.
Втората част от парите за борча ни ще дойдат от Сребърния фонд. Затова кабинетът реши да направи промени в закона, който регулира формирането му. С тях управляващите ще разрешат още тази година с 30% от парите във фонда да вложат в държавни ценни книжа. През 2013-а този процент ще бъде 40 на сто. „ Не това, нито следващото правителство, а по-следващото ще достигне средното за ЕС – 70%“, увери Дянков.
Само няколко часа след като Министерският съвет прие проекта за промени в Закона за Сребърния фонд, от Българската народна банка публикуваха негативно становище, свързано с управление на активите. Експертите категорично обявиха, че не подкрепят идеите средствата да бъдат инвестирани в български ДЦК, други ценни книжа и акции, заради значителните рискове за натрупаните пари.
Според БНБ проектът трябва да бъде отхвърлен и евентуално, ако бъде предложен отново, да мине през задълбочена дискусия, каквато досега не е правена. Изтеглянето на средствата ще намали реалния размер на фискалния резерв и ще предизвика множество негативни ефекти. Експертите предупреждават, че има опасност кредитният рейтинг на страната да бъде намален, тъй като досега наличието на фискални буфери се е изтъквало от международни рейтингови агенции като едно от главните предимства на икономиката ни. Освен това пазарът на ДЦК ще се изкриви силно, а Министерството на финансите ще влезе в конфликт на интереси хем като емитент на книжа, който ще иска ниска доходност, хем като управляващ фонда, който ще се стреми към висока доходност. Така потърпевши ще са пенсионерите, които ще разчитат на фонда за повишаване на пенсиите си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване