04/11/12 19:05
(http://www.klassa.bg/)

Недоверието в глобалната икономика подкрепи йената

Японската йена се възползва гъвкаво от моментната несигурност на пазарните участници и формира нови многоседмични върхове в основните си кросове. Съмненията по отношение на стабилността на глобалната икономика изместиха интереса от рисковите валути и го насочиха към йената, която е предпочитано убежище за свободните активи по време на криза.
Увеличената доходност по испанските държавни облигации засили съмненията, че рискът от влошаване на периферните икономики в еврозоната все още е висок. В същото време данните за износа на Китай се разминаха с предварителните очаквания и допълнително отдръпнаха инвеститорите от пазара.
На тази фундаментална основа йената успя да разшири предимството си. Спрямо американския долар достигна до рекорден за последните пет седмици максимум при 80.56, а срещу еврото изкачи седемседмичен пик при 105.44. Текущата възходяща посока на японската валута е необичайна за последните седмици и до голяма степен нарушава последните тенденции на форекс пазара. Този вторник банката сигнализира, че няма намерение да се отказва от текущата си монетарна политика, и така още веднъж разсея съмненията, че може да отпусне обръча около йената. В този смисъл съществува голяма вероятност японските пари да не успеят да задържат натрупания от началото на седмицата аванс.
Покупките на йени от последните сесии могат да се разглеждат и като тест за политиката на Японската централна банка и готовността й за евентуална нова обезценка на местната валута. Повече яснота около бъдещата монетарна политика на банката ще има на 27 април, за когато е насрочено следващото редовно заседание.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване