04/11/12 18:56
(http://www.klassa.bg/)

Путин: До 3 г. ще сме сред петте най-силни икономики

До три години Русия ще е сред петте най-силни икономики в света, обеща премиерът Владимир Путин, който следващия месец ще положи клетва като президент за трети път, съобщи РИА „Новости“.
Брутният вътрешен продукт на страната в началото на 2012 г. вече е надвишил нивата отпреди кризата, каза още Путин в годишния отчет на правителството пред Държавната дума.
„В началото на 2012 г., както беше планирано, БВП на Русия надвиши нивата отпреди кризата. Това означава, че нашата икономика изцяло е преодоляла последиците от спада през 2008, 2009 и дори 2010 г.“, обясни Путин. По думите му, по цени от 2008 г. през 2011 г. БВП на Русия е бил 41,4 млрд. рубли (1,4 млрд. долара), а през 2008 г. БВП е бил 41,3 млрд. рубли. Русия е единствената страна от Г-8, в която няма бюджетен дефицит, и дори се радва на малък излишък, подчерта Путин.
Според премиера средната заплата в Русия трябва да се увеличи най-малко с 60-70% до 2020 г. Средната заплата в края на 2011 г. е Русия е била 25 600 рубли (858 долара), припомня Нюзру. Една от основните цели на управляващите трябва да е създаването на високоефективни работни места, убеден е руският премиер. Според него основна цел трябва да бъде създаването на 25 млн. работни места през следващите няколко години. „Много хора в момента заемат остарели, неефективни позиции с ниска заплата и без перспектива. Трябва да им предложим друга, по-интересна, по-добре платена работа, за да могат да поддържат по-висок стандарт на живот и да издържат голямо семейство“, смята Путин. Това според него е начинът да се решат демографските проблеми на страната, която по думите му е изправена пред сериозно предизвикателство – спад в раждаемостта, подобен на този през 90-те години. За тази цел Русия трябва да възстанови „традиционното отношение“ към основните морални ценности, включително и към „многодетното семейство“. Над 7 млн. деца са се родили от 2008 до 2011 г., което е най-високият показател през последните десетилетия, каза премиерът. С 45% са се увеличили семействата с две деца, а тези с три и повече – с 60%. Причината за това, смята Путин, е, че хората се чувстват стабилни и уверени в себе си и в своята държава.
Депутатите от партията на Сергей Миронов „Справедлива Русия“ напуснаха Думата, докато Путин представяше своя отчет, в знак на протест срещу отношението на премиера към гладна стачка на бившия кмет на Астрахан и неговите привърженици заради изборни нарушения.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване