04/11/12 15:55
(http://www.klassa.bg/)

Сделките в София са намалели наполовина

Вече четвърта година пазарът функционира в условията на криза, която се е отразила и на продажбите, и на наемите, коментират от агенция „Явлена“. Драстично са се свили инвестициите в имоти, както и пазарът на заемен капитал на фона на влошените социално-икономически условия (ръст на безработицата, свиване на доходите и потреблението, инфлация). От агенцията наблюдават също така пренасищане от нововъведени площи в търговския и офис сегмента на пазара.
Специалистите отчитат още, че сделките с имоти в страната като цяло растат през 2011 г. и началото на 2012 г., но тенденцията не е валидна за София. В сравнение с пика на пазара през 2008 г. сделките в столицата са намалели наполовина през миналата година. Експертите отчитат, че през 2011 г. спрямо 2010 г. сделките в страната са нараснали с 22%. Анализите обаче показват, че увеличението идва основно от високата активност на пазара на земеделска земя. Като положителна тенденция от агенцията отбелязват понижението на лихвите и на годишния процент на разходите при ипотечните кредити в лева.
Експертите посочват също така, че в периода 2008-2012 г. нараства търсенето на жилища в ниския ценови клас (25-50 хил. евро), а сделките с жилища, по-скъпи от 120 хил. евро, са единични. Увеличава се и търсенето на имоти в качествени строителни проекти, като същевременно намалява интересът към нови сгради на етап на строителството преди Акт 15. Според агенцията пазарът на имоти в страната все още не е намерил равновесната си точка, което се дължи на кризата в Европа и променливата икономическа среда в България и Европейския съюз. Продължава да пада стойността на имотите, а през последните две години 90% от закупените жилища са били за задоволяване на основни жилищни нужди.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване