04/13/12 10:16
(http://radiomilena.com/)

Лили Христова: Хорото е една голяма магия

За интереса към българските народни танци и какво дават те на танцуващите,  интервю даде Лили Христова, художествен ръководител на танцов клуб „Чайка“-Поморие  пред радио Фокус-Бургас.

Фокус: Г-жо Христова, разкажете за създаването на клуба?
Лили Христова: Танцов клуб „Чайка” – Поморие е създаден през октомври 2001г от група хора, чиито деца танцуваха при мен. Те дойдоха и казаха, че искат и те като децата да танцуват, тъй като са изпуснали момента в детска възраст да го направят. Започнах с малко резерви. И така до сега. Всяка година започва по една нова група в клуба.
Фокус: За тези години колко хора сте обучили?
Лили Христова: Не мога да кажа дори и приблизително, но в момента танцуващите са около 150 човека и всички танцуват народни танци, това е и най-радващото. На 21 април ще отбележим с празник годишнината, но самия концерт понеже това е нашата 10-та учебна година или 10-ти сезон, най-вероятно ще бъде на 1 май в Поморие в новото читалище, което ще се открие на 28 април. А на 15 април от 11,30ч на площада в Поморие ще имаме едно много красиво събитие. За втора година ще се състои едно красиво, голямо празнично Великденско хоро.
Фокус: Преди около 10г един сякаш имаше период, в който нямаше абсолютно никакъв интерес към народните танци, а сега наблюдаваме едно възраждане, така ли е и според вас?
Лили Христова: Да абсолютно съм съгласна. Имаше един период от време, в който просто не се говореше за нищо друго и само в самодейните танцови състави се работеше. Нямаше такива клубове каквито сега се забелязва, че има много. Това че има толкова клубове е много радващо. Просто хората в един момент усетиха някакъв вакуум и точно тази емоция, която носи българското хоро сякаш запълни този вакуум. Хорото е една голяма магия. Самия хват ръка за ръка или когато танцуват за колан, усещането че толкова много хора се движат в един ритъм и толкова много сърца туптят в този ритъм е страхотно. Мисля че това е тайната на успеха на българското хоро.
Фокус: Хората, които обучавате проявяват ли интерес към определени видове хора, примерно характерни за нашия край?
Лили Христова: Повечето хора не са танцували преди. Вероятно това е една необходимост, която като по-млади или като деца са пропуснали, но сега откриват магията на хорото и започват отначалото да го изучават. Така че хората в началото поне нямат особени предпочитания, но после когато измине 1 или 2 г от обучението им започват вече да правят разлика както в самите хора, така и в стила. Някои хора, които са по-темпераментни харесват например шопските хора, друго пък се ориентират към добруджанските, но за мен всички хора са много красиви, по-различен начин са красиви. А и нашия фолклор е много разнообразен. Не се наемам да кажа колко са общо всички български хора, на практика е възможно във всяко село да има вариант на хоро.
Фокус: Когато преподавате даден вид хоро преподавате ли и кратка фолклористика?
Лили Христова: За мен това е задължително. Това обогатява танцуващите, освен това те трябва да знаят какво танцуват, трябва да могат да направят разликата между шопското хоро и друго. Задължително е да знаят от къде е хорото, как ще се изтанцува на какъв размер ще се изиграе.
Интрвю на  Калина Енчева

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване