04/13/12 10:06
(http://radiomilena.com/)

Петък 13-ти е

 Параскевидекатриафобия. Така медиците наричат страха от петък 13-и. А той със сигурност ще скове днес милиони по целия свят. Най-суеверните от тях няма да си подадат носа навън, защото някоя саксия може да падне точно върху главите им. За нашите географски ширини реална изглежда заплахата и кола да те отнесе на пешеходна зебра. Но както са казали старите хора – страх лозе пази, предаде Стандарт Нюз.
Тази година е доста необикновена. Тя е втората от началото на ХХI век с три фатални петъка – януари, април и юли. Най-знаменателният обаче е априлският, защото съвпада с Разпети петък – деня, в който издъхва на кръста Исус Христос. Мнозина считат знамението за доста апокалиптично. Според нумеролога Ели Маринова няма поводи за притеснения – и все пак трябва да си имаме едно наум. „Добре е да се съобразим с факта, че сборът от 13 (1+3) е 4. Това е числото, което се свързва с четирите посоки на света, с четирите стени на дома, но и с четирите рамене на кръста, на който е разпнат Христос“, отбеляза Маринова. Тя посъветва на този „специален“ Разпети петък, вместо да изпадаме в паника, просто да се съобразим с изискванията на времето – края на великденските пости.
„Би било добре да се държим подобаващо, да говорим тихо, с уважение и преклонение пред Христовата жертва. Никой не трябва да вика, да пее или да се отдава на каквото и да е веселие“, призова към смирение нумероложката.
Кабалистичиното движение, което е изключително модно сред холивудски звезди, вече подпали истерия на запад. Именити последователи на движението изтъкват, че и сборът от всички цифри на днешния ден (13.04.2012) отново дава тринайсетка. Поради това и някои установени митологеми, особено в САЩ и Великобритания, масово се обаждат в службите си, че са болни. Ресторанти, магазини и авиокомпании регистрират сериозни загуби в размери на стотици милиони. Преди време американска агенция изчисли, че психостагнацията коства на US икономиката малко под $1 млрд.
Българската народна митология също смята петъка за лош ден, а Велики петък за един от 12-те лоши петъци срещу големите календарни празници, тачени за предпазване от болести, градушка и смърт. Такива дни са петъците срещу Водици, Трифоновден, Тодоровден, Среднопостница, Великден, Русаля, Петровден, Голяма Богородица, Кръстовден, Димитровден, Коледа, Сурваки.

„Това е време на строг пост и въздържание от секс. Смята се, че децата, родени или заченати в петък, са нещастни и болнави. През тези дни е забранено на жените да работят с вълна – да предат, плетат, тъчат или шият, да си мият косите, а на мъжете – да се бръснат.
Разбира се, времената вече са други, почти няма жени, които да се занимават с предачество или тъкачество, но ако не блъскаме вратите, не удряме с юмрук по бюрото, за да подкрепим аргументите си, ако поне днес си спестим силната и твърде весела музика, ще успеем да спазим изискванията и на невидимия свят“, вярва Ели Маринова.
Според историците фобията идва още от библейски времена. Поверието тръгнало от онзи момент, в който Юда пристигнал на тайната вечеря тринадесети. Оттогава хора в тази численост се наричат дяволска дузина, цитира actualno.com.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване