04/16/12 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Афганистански войник откри огън по българи в Кандахар

Афганистански войник откри огън по български военни в базата им в Кандахар вчера, съобщи АП. Нападателят е започнал да стреля по сънародниците ни от охранителна вишка в базата, каза полк. Мохамад Мохсин, говорител на афганистанската армия в Кандахар. Българите са отговорили на стрелбата и са убили нападателя. Афганистанският войник е бил от северната провинция Тахар, каза още полк. Мохсин.
От българското Министерство на отбраната потвърдиха информацията за нападението и уточниха, че е открит огън по български екип за обучение и свръзка. Няма пострадали български военнослужещи при инцидента, те са живи и здрави, увери пред БНР генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ съвместното оперативно командване. По думите му за нападението е имало сведения и то е било очаквано. Тези данни са били изпратени до националния командир и до заместник националния командир в Кандахар с препоръки как трябва да се действа при повишаване на напрежението в региона. Очакваха се атаки както в столицата Кабул, така и в района на Кандахар, който е най-близо до пакистанската граница, обясни още ген.-лейтенант Самандов. По думите му офанзивата на талибаните в неделя и понеделник в Кабул, и нападението срещу българите в Кандахар, предполагат, че всичко е предварително планирано.
Нападението в Кандахар стана само часове след края на една от най-мащабните акции на талибаните, продължила 18 часа. Координирани атентати бяха извършени срещу посолствата на САЩ, Великобритания, Германия и Япония, чужди военни бази и парламента в Кабул, както и правителствени сгради в провинция Логар, летището в Джалалабад и полицейско съоръжение в Пактия. 36 талибани бяха убити при нападенията, които отнеха живота и на осем полицаи и трима цивилни, съобщи афганистанското вътрешно министерство. Един от нападателите, задържани след атентатите, признал, че атаките са извършени от мрежата „Хакани“, свързана с талибаните и „Ал Кайда“. Според афганистанското разузнаване сред приоритетите на нападателите било убийството на втория вицепрезидент на страната Мохамад Карим Халили. Президентът на Афганистан Хамид Карзай обяви вчера, че атентатите са „грешка на разузнаването на страната и особено на НАТО“. Говорителят на талибаните Забихула Муджахид определи нападенията като „послание за предстоящата пролетна офанзива“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване