04/16/12 21:03
(http://e-vestnik.bg/)

Банкерът Цветан Василев прочете лекция по политикономия на социализма

Банкерът Цветан Василев. Снимка: Булфото

Шефът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев изнесъл пред студенти в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София лекция на тема: „Ролята на държавата в условията на световна икономическа криза и дълговата криза в Европейския съюз“.

Темата е добре подбрана, защото бизнесът на Василев се крепи преди всичко на „ролята на държавата“. Ще припомня, че банката му съхранява парите на около 70% от държавните предприятия и същевременно финансира десетки електронни и печатни медии, които играят ролята на „Работническо дело“ в контекста на съвременните реалности, както би казал Ахмед Доган.

Та Цветан Василев се изправил пред студентите от УНСС, за да разясни „ролята на държавата“. В строг академичен стил той споделил следното:  „Ролята на държавата трябва да се изрази основно в нейната предприемаческа функция, която е характерна за този етап на развитие на капиталистическия цикъл. За мен все по-настойчиво се очертава потребността в капиталистическата икономика, да се намери онзи движещ фактор, който да я отлепи от дъното. За голямо съжаление към днешна дата в традиционните центрове на капитализма – развитите страни, развитите европейски страни и щатите, това не е особено реалистично“.
Казано на прост език Цветан Василев е заявил пред студентите по икономика следното:
- Държавата трябва да е предприемач, което означава, че трябва да инвестира в различни бизнеси (разбирай в бизнеса на Корпоративна банка). „Мистър икономика 2011“ разбира се е забравил да сподели, че тя прави това и сега, като му помага скрито и явно да придобива все повече влияние с помощта на парите на данъкоплатците.

С тезата си за „държавата – инвеститор“, Василев не е открил топлата вода. Този подход се нарича протекционизъм. Или просто казано изкривяване на пазара. Той е съществувал през XIX и началото на XX век. От средата на XX век обаче „развитите европейски държави и щатите“, за които говори Василев в края на пасажа, развиват икономиките си в условията на свободен пазар. Това е и основната причина гражданите на тези страни да имат най-високия стандарт на живот в целия свят.

Втората теза на Василев е, че трябвало да се намери “движещ фактор“, който да отлепи „капиталистическата икономика“ от дъното. Ако оставим настрана факта, че това са празни приказки, а езикът, с който са поднесени е изваден от лекция по политикономия от 1978 година, става ясно, че Цветан Василев няма идея за това как да се преодолее кризата. Нищо, че в предишното си изречение е казал, че начинът  е да се върнем със сто години назад.
Финалът на този пасаж е многозначителен. В него банкерът изразява мнение, че в „традиционните центрове на капитализма“ , „движещият фактор“ няма да бъде намерен. С две думи Европа и САЩ няма да конструират свой „Цветан Василев“, в който да наливат пари и да чакат той да ги извади от кризата.

Тезите на Цветан Василев, поднесени на същия език, могат да бъдат чути и в някой пенсионерски клуб, в който се бистри политиката и международното положение. Проблемът обаче е, че този човек се води банкер и „Мистър икономика 2011“, а българската държава наистина го възприема като „движещ фактор“.  Това ни поставя в доста сложна ситуация и наистина може да ни върне сто години назад, когато тезите на прогресивния Василев са били реалност.

След като дал рецептата си за излизането от световната криза, банкерът не пропуска и България. Той споделя, че възможност за излизане от кризата би могла да бъде развитието на селското стопанство. Този сектор обаче бил блокиран като ресурс още при присъединяването на страната ни към ЕС. С две думи, ако не се бяхме присъединили към ЕС, ресурсът можеше и да е отблокиран. Нищо, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване