04/16/12 18:44
(http://www.klassa.bg/)

Икономиката на Испания изпада в рецесия

Икономиката на Испания се свива от началото на годината и по този начин за втори път от 2009 г. насам изпада в рецесия, показаха данни на правителството в страната. Според министъра на икономиката Луис де Гундос, първото тримесечие ще приключи толкова слабо, колкото последното на 2011 г., предаде в. „Ел Мундо“. През последното тримесечие на 2011 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Мадрид се е свил с 0,3%. Припомняме, че когато дадена страна отчете две последнователни тримесечия спад на икономиката, тя автоматично се води изпаднала в рецесия.
Икономическият министър коментира, че преди няколко седмици е очаквал спадът да бъде много по-сериозен. С цел да се стимулира икономиката, правителството в Испания иска да улесни достъпа на средни предприятия до кредити. „Ние ще насърчим пазара за корпоративни облигации, който може да бъде много привлекателен за малките предприятия", казва още де Гундос. Компаниите страдат от недостатъчен достъп до свежи пари. Отпускането на заеми е намаляло наскоро с 4 на сто. В същото време обаче доходността на испанските държавни облигации с 10-годишен падеж минаха вчера границата от 6% за първи път през тази година. Докато фондовите индекси в Лондон, Париж и Франкфурт растат, испанският IBEX 35 падна с 0.25%, до 7 233 пункта. Ако доходността на дълга се покачи над 7%, вероятно ще се наложи Испания да бъде спасявана от ЕС. Засега инвеститорите са предпазливи, тъй като очакват намесата на Европейската централна банка, съобщава Си Ен Би Си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване