04/17/12 19:09
(http://www.klassa.bg/)

Андерш Брайвик: Бих избивал хора отново

33-годишният норвежец Андерш Брайвик, съден за убийството на 77 души миналата година в Осло и на остров Ютьоя, призна вчера, че отново би извършил подобно деяние, съобщи АП.
„Да, бих го направил отново“, обяви Брайвик в съда, като добави, че за него би била „най-голяма чест“ да прекара живота си в затвора, или да умре за своя народ. На втория ден от делото срещу него Брайвик поиска от съда в Осло да го оправдае по обвиненията в тероризъм и убийство и защити извършените от него престъпления с мотива, че Норвегия се е превърнала в „мултикултурен ад“. Той настоя, че е нанесъл „превантивно нападение“, целящо да спре „зараждащата се етническа гражданска война“. По думите му „християните днес са потискано малцинство“, а „реките от кръв, пролети от мюсюлмани“ потичат към европейски градове като Мадрид, Лондон и Тулуза. Той обяви, че не носи наказателна отговорност, тъй като е действал при самозащита. Брайвик, който четеше в съда предварително подготвени показания, се похвали, че е извършил „най-зрелищното и сложно нападение в Европа след Втората световна война“. Той обяви още, че съществуват още две екстремистки клетки от по един човек, на които той е „командир“.
Очаква се делото да се фокусира върху това дали Брайвик е вменяем, след като две експертизи стигнаха до различни изводи за психическото му състояние, коментира Евронюз. Убиецът обаче настоя, че не той трябва да бъде подложен на психиатрична оценка, а норвежката Лейбъристка партия, на която повечето от жертвите на Брайвик бяха членове. „Не е нормално да наводниш страната си с мюсюлмани. Мултикултурализмът е антинорвежка и антиевропейска идеология на омразата“, аргументира се Брайвик. Главният съдия Верхе Елизабет Арнцен на няколко пъти прекъсваше показанията, след като обвиняемият не успя да се ограничи до определените му 30 минути, но въпреки това Брайвик говори близо час.
Един от петимата съдии - Томас Индребое, беше отстранен вчера след разкритието, че е призовал за смъртно наказание за Брайвик след нападенията на 22 юли, съобщи АФП. Главният съдия Верхе Елизабет Арнцен постанови, че Индребое не може да продължи делото заради коментарите му във Фейсбук ден след нападенията. В Норвегия няма смъртно наказание, припомня агенцията. Брайвик може да бъде осъден най-много на 21 години затвор, като присъдата му може да бъде удължена безсрочно, ако се докаже, че все още е опасен за обществото.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване