04/17/12 18:13
(http://www.klassa.bg/)

Близо 30 млн. евро получават гръцките партии за предсрочните избори, Брюксел негодува

В Брюксел особено възмущение предизвика сумата, одобрена от атинския парламент за предизборната борба на партиите - около 29 млн. евро, предаде „Дойче веле“. Според изследване на сдружението на гръцките данъкоплатци това е над 6 пъти повече от парите за кампаниите на партиите в Германия, съотнесено към данъчните постъпления. По този повод председателят на фракцията на либералите в ЕП Ги Верховстат настоя за спиране на плащанията за страната от втория спасителен пакет.
Като изключим постоянното присъствие на "Нова демокрация", ПАСОК и десните популисти, допитвания предричат влизането на редица нови партии в парламента. Общото между тях е, че са против договорената с ЕС политика на икономии. Сред новаците е например партията "Златно разсъмване", която би могла да вземе между 3 и 5%. Ни най-малко не би било пресилено тази партия да бъде наречена и нацистка: в нея могат да членуват само "арийци". Символът й е малко видоизменен пречупен кръст, а Хитлеровият поздрав е нещо обичайно в редиците на "златните". Между 7 и 10% би могла да получи друга нова партия - "Независими гърци". Това е отцепило се крило от "Нова демокрация". "Независимите" смятат, че Гърция е жертва на международен заговор и се обявяват за национално въстание.
В десния политически спектър досега доминираше популистката партия ЛАОС, коалиционен партньор в преходното правителство. Вероятно тя ще получи между 3 и 4%. Сумирайки подкрепата за тези 3 партии, става ясно, че в Гърция се надига сериозен крайнодесен избирателен потенциал от 19 на сто, докато при левите партии има спад на доверието.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване