04/17/12 18:11
(http://www.klassa.bg/)

Ивица Дачич дава гласовете си за президент срещу премиерски пост?

Вътрешният министър на Сърбия Ивица Дачич отхвърли като неверни спекулациите на някои медии, че той може да спазари 12-те процента подкрепа за своята президентска кандидатура срещу бъдещия премиерски пост. Лидерът на Партията на социалистите в Сърбия също отрече някоя от големите партии да му е предлагала подобна сделка. Тъй като водещите кандидати Борис Тадич ( Демократическата партия) и Томислав Николич (Сръбската прогресивна партия) си разпределят по 30% от вота на сърбите, малките партии са тези, които ще определят резултата на втори тур. Подкрепа за Тадич се очаква от гласовете за кандидата на Либералдемократическата партия Чедомир Йованович, както и на Ищван Пастор и Зоран Станкович, а за Николич от Воислав Кощуница. Но реално именно гласовете за Дачич ще са определящите за президентския пост на предстоящите на 6 май избори. Въпреки социологическите резултати, Дачич за момента е оптимист и казва: "Аз съм този, който решава - аз мога да предложа министерския пост на Тадич или Николич, ако те ме подкрепят на балотажа на президентските избори".
С оглед статута на Сърбия като кандидат за ЕС еврокомисарят Щефан Фюле заяви, че няма да има намеса от страна на съюза в изборния процес. Но независимо кое правителство ще бъде избрано, предстои тежка работа по реализиране на реформите, необходими за европейската интеграция, отбеляза Фюле.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване